PRÒXIM ORIENT
Internacional 27/04/2016

El petroli barat força l’Aràbia Saudita a diversificar l’economia

Un pla econòmic qüestiona el rigor religiós que regna al país

Eugeni García Gascón
3 min
El petroli barat força l’Aràbia Saudita a diversificar l’economia

JerusalemL’esborrany del programa econòmic que l’Aràbia Saudita va llançar dilluns comporta tot un seguit d’incerteses pel que fa a l’estabilitat del país a curt i mitjà termini, sobretot en relació al seu caràcter wahhabita, un corrent de l’islam sunnita regressiu i controvertit, que exporta arreu del món -incloent-hi Europa- els principis religiosos i ideològics.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb el solemne anunci que va fer el príncep Muhammad bin Salman, Riad busca aturar la profunda dependència dels ingressos provinents del cru, que, pràcticament, des de l’establiment de l’estat han sostingut l’economia. El pas es produeix en un moment en què el barril de petroli ha caigut en l’últim any de més de 110 de dòlars a només 40.

Calia emprendre mesures radicals i això és el que ha fet Bin Salman, fill del rei Salman i el segon en la línia de successió. Bin Salman, que només té 30 anys, té al seu càrrec el ministeri de Defensa i dirigeix el poderós Consell Econòmic, què està darrere d’aquesta iniciativa.

Aquest pla és molt ambiciós i se sustenta en tres pilars: l’esmentada reducció de la dependència del petroli, l’estímul de l’economia privada i la reducció dels subsidis en béns com l’electricitat o l’aigua. Bin Salman ha assenyalat que l’“addicció al petroli” en el passat i en el present ha sigut “perillosa” perquè ha ofegat el desenvolupament de la resta de sectors econòmics.

“Crec que el 2020 serem capaços de viure sense petroli”, ha dit el príncep a la cadena Al-Arabiya en les seves primeres declaracions després de l’anunci. Segons Bin Salman, el pla serà viable sempre que el barril no caigui per sota dels 30 dòlars, tot i que molts experts van expressar ahir els seus dubtes respecte a aquest optimisme.

El pla ha sigut desenvolupat durant els últims mesos per un consorci de consultors occidentals que han treballat per instigació de l’esmentat Consell Econòmic, que ha pagat a canvi més de 1.000 milions de dòlars. El projecte conté unes línies generals que a partir d’ara s’hauran de perfilar i concretar.

Alguns experts han indicat que les idees que s’han aportat no només són de caràcter econòmic sinó també social i no descarten que en el futur -si tiren endavant- amenacin el caràcter wahhabita. Bin Salman va dir, per exemple, que les dones “han d’ocupar el lloc que els correspon” a la societat, una afirmació que s’ha interpretat com un interès perquè s’incorporin al mercat de treball. Naturalment, si es pretén desenvolupar l’economia, la incorporació de la dona és necessària, però també és veritat que xoca frontalment amb el pensament de la majoria dels estrictes líders religiosos.

Un altre aspecte que no ha passat desapercebut és el projecte de desenvolupament del turisme. L’Aràbia Saudita és un dels països més tancats del món pel que fa al turisme i pràcticament els 8 milions de visitants que hi arriben cada any són en realitat pelegrins. El nou pla preveu arribar en els pròxims anys fins als 30 milions de turistes, tot i que no s’especifica si el país també s’obrirà als no musulmans.

Més estrangers en el futur

Una altra novetat significativa serà la creació d’una espècie de green card o permís de residència per als estrangers -com la que hi ha als Estats Units-, que després d’alguns anys possibilita obtenir la nacionalitat. El pla preveu un increment addicional de treballadors estrangers que seran segurament musulmans i àrabs, com és el cas actualment.

Més de la meitat de la població de l’Aràbia Saudita no arriba als 25 anys. Això significa que el país necessitarà milions de llocs de treball de manera imminent. Alguns experts han indicat que les universitats hauran de canviar els seus currículums per adequar-los a les feines especialitzades que demana el mercat laboral. En cas contrari, caldrà importar més especialistes des d’Occident.

stats