Internacional 29/09/2016

Segona nit de protestes a Califòrnia per la mort d'un negre desarmat i afectat per un trastorn mental

"He cridat a la policia perquè ajudessin el meu germà i l'han matat", cridava la germana de la víctima després del succés. La policia al·lega que va treure alguna cosa de la butxaca i els va apuntar, però anava desarmat

Sònia Sánchez
2 min
Segona nit de protestes a Califòrnia per la mort d'un negre desarmat i malalt mental

BarcelonaLes protestes del moviment Black Lives Matter ("Les vides dels negres importen") s'han fet amb els carrers de Califòrnia per segona nit consecutiva arran de la mort, dimecres, a la localitat de Cajon, d'un home negre desarmat i afectat per un trastorn mental, abatut a trets per la policia. Una altra mort que se suma al reguitzell de casos de racisme policial o excés en l'ús de la força contra la minoria negra als Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cap de policia de Cajon va explicar en roda de premsa que l'home a qui van disparar, Alfred Olango, de 38 anys, "es comportava de manera erràtica" amb les mans a les butxaques i "no va atendre els repetits requeriments de la policia" perquè s'aturés i alcés els braços. La policia ha fet pública, a més, una fotografia del moment en què, suposadament, Olango apunta els dos agents de policia amb alguna cosa que es treu de la butxaca.

L'objecte era una cigarreta electrònica. Tot i així, la reacció immediata d'un dels policies va ser disparar a matar. En un vídeo fet viral a les xarxes socials es veuen els segons immediatament posteriors als trets, en què la germana de la víctima crida i plora desconsolada: "Heu matat el meu germà! Us he cridat perquè l'ajudéssiu i l'heu matat!". L'home tenia una malaltia mental i va tenir un atac en el moment dels fets, segons familiars i activistes.

L'alcalde de Cajon, Bill Wells, va informar l'endemà que la víctima era Alfred Olango, d'origen ugandès i amb antecedents policials per casos de drogues i violència d'armes. Tot i així, va admetre que anava desarmat quan va ser abatut per la policia.

"No crec que sigui gaire complicat per a la gent imaginar-se què ha passat", ha dit l'alcalde, que sí que ha vist les imatges del succés obtingudes per la policia del mòbil d'un vianant (i que no s'han fet públiques): "Hi vaig veure un home confús, un home que actuva d'una manera que semblava que patia un gran dolor, i vaig veure com el disparaven i el mataven i em va trencar el cor. Si fos el meu fill, estaria destrossat", ha dit Wells.

Aquest nou incident ha tornat a encendre les protestes contra el racisme policial as Estats Units, ara a Califòrnia. En les últimes setmanes les manifestacions s'havien centrat a Charlotte, on es va produir l'últim cas quan una policia blanca va matar un home negre també desarmat que havia aturat el seu cotxe a la carretera per una avaria.

En una sessió de denúncia a l'alcaldia de Charlotte, dimecres mateix, el testimoni d'una nena negra de 9 anys va commocionar el país sencer. "No puc suportar com ens tracten. És una vergonya que els nostres pares i mares són assassinats i no els podem veure més, i hem d'anar a la tomba i enterrar-los", deia la nena, sobre les morts de ciutadans afroamericans a mans de la policia.

stats