Internacional 19/08/2012

Els últims observadors de l'ONU abandonen el país

D. Cave / H. Saad
2 min
Els observadors de l'ONU ahir a Damasc moments abans de deixar el país.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUT.Les Nacions Unides van retirar ahir els seus últims observadors de Síria mentre la guerra en aquest país cada cop és més devastadora amb informacions dels rebels sobre incursions terrestres, bombardejos aeris i violència de l'exèrcit sirià en ciutats com Alep, Daraa, Azaz i també als voltants de Damasc, la capital, on desenes de persones fugen d'edificis destruïts. "Les famílies de les víctimes continuen descobrint nous cossos sota la runa", va dir ahir un activista des de Damasc que va demanar no ser identificat. "Són morts de resultes dels bombardejos indiscriminats dels últims dies", va afegir.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, les Nacions Unides continuen amb la transició cap a una nova fase de la mediació al país fins ara infructuosa. L'últim grup d'observadors va abandonar ahir Síria abans que expirés el mandat de la missió avui diumenge. L'endemà que les Nacions Unides van designar l'algerià Lakhdar Brahimi com el nou enviat a Síria, el cap de la missió de l'ONU en aquest país, el general Babacar Gaye, va tornar a demanar que es posi fi a la violència i va insistir que les Nacions Unides "no se'n van de Síria". "Continuarem buscant la fórmula per passar de la violència al diàleg", va assegurar.

Més desercions desmentides

El règim sirià va donar la benvinguda al nomenament de Brahimi amb una declaració del vicepresident Faruk al-Xara, un musulmà sunnita pròxim al president Baixar al-Assad que s'havia especulat que volia desertar, sobretot després que ho va fer un cosí seu. I és per això que, a més de mostrar satisfacció pel manteniment de la presència de l'ONU a Síria, la declaració oficial també va voler acabar amb els rumors dient que Al-Xara "no havia pensat mai a abandonar el país".

Les seves intencions reals no van poder ser verificades de manera independent. Els rebels asseguren que tenen contactes regulars amb alts dirigents del règim a qui s'ofereix cobertura per desertar i, en plena voràgine propagandística, a vegades han anunciat desercions abans que passessin.

Quan el primer ministre sirià va desertar fa poc, alguns rebels van assegurar que havia hagut de mentir sobre on havia anat per protegir-se. Els rebels també van dir aleshores que altres dirigents del règim plegarien, però no es va materialitzar cap més deserció. Els opositors mantenen que això és perquè el govern atura les fugides un cop les descobreix.

Segons els analistes, les desercions són un èxit important per a la causa opositora, sobretot ara que tracta d'obtenir suport internacional. Amb els EUA al marge, insistint que una zona d'exclusió aèria no és imminent, els rebels pressionen per demostrar que tenen un impuls que res no pot aturar.

stats