Novetat editorial
Llegim 14/12/2011

'Blitzkrieg', nou poemari d'Ernest Farrés

Publicat a Meteora, el nou llibre de poemes d'Ernest Farrés arriba a les llibreries pocs mesos després de l'esplèndid 'Els efectes imprevisibles dels camps magnètics' (LaBreu)

Ara
2 min
Coberta del nou llibre de Farrés

BARCELONAQuan el juliol del 2005 Al-Qaida va atemptar al metro de Londres, Ernest Farrés era a Nova York. L'endemà, el New York Post obria amb la paraula Blitz com a titular sobre una foto dels atemptats, una paraula que feia al·lusió als atacs aeris dels nazis sobre Anglaterra, segons ha explicat l'autor. "La càrrega metafòrica d'aquesta paraula va concordar amb la sensació de desassossec i desfeta que m'envaïa mentre començava a escriure aquests poemes", ha dit el poeta, que ara publica el poemari Blitzkrieg, format per 30 poemes. "El meu llibre no és una apologia a favor ni en contra de res, és una constatació humil de la perplexitat que ens causa la situació mundial que vivim", ha assegurat Farrés. "La gràcia del llibre és que tot aquest cúmul de visions i mirades poètiques sobre temes diversos conclouen en el poema final, Blitzkrieg, un poema metafòric on es fa una descripció d'un atac, com si tot el que hem viscut, de cop i volta, fos destruït per sorpresa", ha explicat Farrés.

L'últim vers del llibre, "El món gira, i ja està", suposa un final "totalment obert" que es pot interpretar "des d'una perspectiva bastant apocalíptica o com una porta oberta a l'esperança", ha dit. Farrés s'ha centrat en "els trasbalsos inesperats i bruscos de la realitat d'aquests anys que estem vivint, quan tot el món que hem estat coneixent fins ara està canviant de manera tant ràpida i imprevisible que ningú sap cap on anem".

"Quan escric poesia acostumo a passar del particular al col·lectiu i al revés amb una certa facilitat. Sempre que m'interessen temes genèrics els acabo agafant des d'una perspectiva personal i al revés. Com que no sóc massa amant de parlar de mi mateix, d'emprar el jo poètic tradicional com a base del poema, doncs coses que a mi m'han pogut passar m'agrada universalitzar-les", ha afirmat el poeta.

La imprevisibilitat de la crisi

Blitzkrieg és fruit de la reflexió sobre "aquest temps de crisi que vivim i el canvi social imprevisible". "Va ser el col·lectiu el que moltes vegades m'esperonava a l'escriptura de poemes, però sempre passades pel sedàs de la ineludible experiència personal, són dos camps, el personal i el col·lectiu, profundament imbricats en aquesta trentena de poemes", ha explicat Farrés.

Per l'escriptor, "tota la poesia és polisèmica", però reconeix que la del llibre és una "visió pessimista, però tanmateix realista". "El meu llibre no és una apologia a favor ni en contra de res, és una constatació humil de la perplexitat que ens causa la situació mundial que vivim". "Si s'analitza a consciència el que ens està passant, és lògic que el diagnòstic sigui pessimista, fem un camí en regressió, la història sempre ha tingut un ritme pendular, hem fet una passa endavant i ara en fem dues enrere, en tots els àmbits", ha conclòs.

stats