PRESSUPOST EUROPEU
Internacional 22/11/2012

Els líders europeus deixen entreveure una cimera pressupostària llarga i complicada

Els líders de la Unió Europea inicien aquest dijous a Brussel·les una reunió, que es preveu maratoniana, per mirar d'acordar el marc pressupostari del bloc per als pròxims set anys, que manté dividits els vint-i-set països membres

Lluís Goñalons
2 min
Els líders de la Unió Europea intenten arribar a un acord

BarcelonaLa cimera extraordinària del Consell Europeu que ha d'aprovar el pressupost d'Europa per al període del 2014 al 2020 ha començat aquest dijous amb retard.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però abans de la celebració oficial de la cimera, alguns dels principals caps de govern europeus ja han deixat entreveure les seves posicions.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit que està disposada a defensar l'objectiu d'un sostre de la despesa pública "sensat i realista", encara que per això hagi d'allargar uns mesos la consecució d'un acord entre els Vint-i-set països representats a la reunió. D'aquesta manera, la cancellera alemanya ha deixat entreveure l'ambient que es viurà a la cimera de la UE.

El primer ministre italià, Mario Monti, ha considerat avui "absolutament essencial" que Itàlia obtingui condicions més bones de les que té en l'actual proposta de pressupost de la Unió Europea (UE) i ha assegurat que no acceptarà res que no vagi en aquesta línia. Monti va advertir que lluitaria per més fons de cohesió, per més fons agrícoles i per un repartiment de les contribucions més beneficiós.

D'altra banda, el primer ministre de Luxemburg, Jean-Claude Juncker, ha instat a evitar les fortes retallades en el pròxim pressupost europeu per al període 2014-2020, i alhora ha dit al Regne Unit, que defensa el contrari, que "haurà de deixar-se convèncer".

El primer ministre britànic, David Cameron ha anunciat abans de la cimera que "negociarà durament" contra l'augment del pressupost comunitari. El líder anglès va anunciar ahir que no descartaria fer ús del dret a veto si no està conforme amb el pacte final.

Suècia també ha rebutjat la proposta de pressupost que els vint-i-set països tenen sobre la taula perquè segons el seu primer ministre, Fredrik Reinfeldt, "continua tenint una despesa massa elevada".

Abans de volar cap a la cimera, el primer ministre de Polònia, Donald Tusk, ha assegurat que està disposat a arribar a un acord sobre el futur del pressupost de la UE, però "no a qualsevol preu". Polònia és el principal país receptor de fons comunitaris europeus.

Bèlgica, de la mà del primer ministre, Elio Di Rupo, ha defensat un pressupost "ambiciós" i que respongui amb "solidaritat" a les necessitats dels estats membres.

La cimera europea, que ha començat amb retard, es preveu que sigui m

stats