ACCIDENT INDUSTRIAL A LA XINA
Internacional 19/08/2015

L’explosió a Tianjin destapa irregularitats al port

Detenen els directius de l’empresa propietària i investiguen funcionaris

Ara
3 min
Grues treballant ahir a la zona de l’explosió, que va deixar almenys 114 morts i 70 desapareguts.

BarcelonaL’empresa propietària dels contenidors que van explotar la setmana passada a Tianjin, a la Xina, i que van causar almenys 114 morts, emmagatzemava productes químics perillosos sense tenir llicència fins a dos mesos abans de l’explosió. Una desena de persones de l’empresa Ruihai International Logistics, entre les quals hi ha els dos principals directius, van ser detingudes ahir en el marc de la investigació oberta per la tragèdia, que ha deixat també 700 ferits i una setantena de desapareguts, la majoria bombers.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Diversos funcionaris de mig rang del districte portuari de Binhai, on hi ha la terminal, també estan sent investigats sota la sospita que podrien haver acceptat suborns.

Segons l’agència oficial Xinhua, l’empresa propietària no tenia llicència per a substàncies perilloses entre l’octubre del 2014 i el juny del 2015. La investigació intenta aclarir si, a més, hi va haver altres negligències, com no haver alertat de l’existència d’aquests productes als equips de bombers que van acudir a apagar un incendi als contenidors i que es van veure sorpresos per l’explosió. Algunes hipòtesis apunten fins i tot que l’aigua llançada pels bombers podria haver generat l’explosió en contacte amb alguns dels productes, però és una tesi que no està confirmada.

Sense distància de seguretat

Les manifestacions dels veïns afectats per l’explosió -que va causar danys als edificis a més de 3 quilòmetres al voltant- es van repetir ahir per reclamar transparència i compensacions econòmiques. Alguns argumentaven que molts habitatges són a menys d’un quilòmetre de distància de l’explosió, cosa que incompleix la normativa de seguretat pel que fa a substàncies perilloses d’aquest tipus.

En la protesta d’ahir, menys nombrosa que les anteriors, ja no hi participaven els familiars dels bombers morts en l’explosió. El mateix primer ministre xinès, Li Keqiang, s’havia reunit amb ells per prometre’ls compensacions i honors per l’heroïcitat dels agents. Tot i així, centenars de persones protegides amb mascaretes van tornar a sortir al carrer, a la zona acordonada de seguretat a 3 quilòmetres a la rodona de l’explosió, i es van concentrar davant de l’Hotel Mayfair, on el govern municipal informa diàriament. “Volem que el govern avaluï l’estat de casa nostra i determini si s’hi pot viure o no. Tenim casa però no ens atrevim a tornar-hi”, explicava a Efe un dels afectats, Yang Bolin.

Ahir mateix el ministeri de Seguretat Pública de la Xina va confirmar que al port de Tianjin hi havia almenys 3.000 tones d’uns 40 productes químics perillosos en el moment de l’explosió. Entre aquests productes hi havia 700 tones de cianur de sodi, 800 tones de nitrat d’amoni i 500 tones de nitrat de potassi.

El cap del grup d’emergències de l’agència mediambiental de Tianjin, Bao Jingling, va afegir en roda de premsa que hi ha “desenes de milers de tones d’aigua contaminada” al cràter generat per l’explosió que haurien de ser tractades. Es tem que aquesta bassa tòxica es pugui estendre amb les pluges previstes per a aquests dies a la zona.

Tot i que les autoritats continuen insistint que no existeixen riscos per a la salut, vuit de les 40 estacions de control de la contaminació de l’aigua de la zona van detectar uns nivells de cianur fins a 30 cops superiors als estàndards de seguretat.

Les pèrdues econòmiques pel sinistre es calculen ja en més de 1.500 milions de dòlars (1.360 milions d’euros), que hauran de pagar les asseguradores xineses. A la Xina no són pas estranys els accidents industrials (l’any passat van causar la mort a 68.000 persones), però segons mitjans locals aquesta catàstrofe és la més greu viscuda pels bombers xinesos des del 1949.

stats