CANVI CLIMÀTIC
Internacional 02/09/2015

Obama: “No estem actuant prou de pressa”

Assegura que la lluita contra l’escalfament del planeta no perjudica l’economia i que cal accelerar-la

Núria Ferragutcasas
3 min
Un vaixell de la guàrdia costanera dels Estats Units a l’Àrtic.

Washington“Si deixem d’intentar construir una economia d’energia neta i reduir la pol·lució, si no fem res per evitar que les glaceres es fonguin, el nivell dels oceans creixerà més ràpid, els boscos es cremaran més ràpid i les tempestes cada cop seran més fortes”, va afirmar el president dels Estats Units, Barack Obama, ahir a la matinada des de la ciutat d’Anchorage, a Alaska. El mandatari va donar aquesta visió gairebé apocalíptica sobre els efectes de l’escalfament global per urgir els països del món a accelerar la lluita contra el canvi climàtic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest desembre s’espera arribar a un acord internacional per mantenir l’escalfament del planeta per sota dels dos graus a la conferència sobre el canvi climàtic de l’ONU a París. Obama ha promès que els Estats Units reduiran les emissions entre un 26% i un 28% el 2025. “Aquest any, a París, ha de ser l’any en què el món finalment arriba a un acord per protegir el planeta”, va dir el president nord-americà.

Contaminació i economia

En el seu discurs a la conferència internacional sobre l’Àrtic, que se celebra a Alaska, va reconèixer la responsabilitat del seu país “en la creació del problema”, ja que és el segon emissor de gasos amb efecte hivernacle -després de la Xina-, i es va comprometre a fer més per “ajudar a resoldre’l”.

D’altra banda, Obama va explicar que sempre hi ha hagut la concepció que fer accions contra el canvi climàtic frenaria el creixement econòmic. Es tracta d’un argument que citen, sobretot, els líders industrials i els que s’oposen a limitar la contaminació. “La ironia, per descomptat, és que poques coses poden tenir un impacte tan negatiu en la nostra economia com el canvi climàtic”, va lamentar l’inquilí de la Casa Blanca, que va afegir que en els últims anys el seu govern ha demostrat que “no hi ha conflicte entre un medi ambient sa i un fort creixement econòmic”.

Obama va recordar que durant el seu mandat els Estats Units han invertit en energies netes -eòlica i solar-, han millorat l’eficiència energètica dels seus edificis i cotxes, i ha fet “ambicioses reduccions” de les emissions de diòxid de carboni. El president nord-americà vol que la seva lluita contra el canvi climàtic sigui un dels elements clau del seu llegat.

“El clima està canviant més ràpid que la nostra lluita per aturar-ho. Això ha de canviar. No estem actuant amb prou rapidesa. La bona notícia és que tenim els mitjans per evitar danys irreparables”, va dir. Tot i així, Obama va evitar parlar de les crítiques que ha rebut el seu govern per haver donat llum verda a la petroliera Shell per perforar l’Àrtic. Un grup d’ecologistes es van manifestar a Anchorage, on Obama va fer el seu parlament sobre el canvi climàtic, amb una pancarta gegant que deia “Salveu l’Àrtic”.

Més trencaglaços a l’Àrtic

Obama sí que es va referir a la situació preocupant de l’Àrtic. “El gel marí d’estiu a l’Àrtic s’ha reduït més d’un 40%”, va afirmar, i va recordar que les temperatures en aquesta zona de la terra han augmentat el doble que la mitjana global, que és de 0,8 graus segons la NASA.

D’altra banda, va proposar adquirir o construir més vaixells trencaglaços que podrien operar a l’Àrtic tot l’any, per competir amb altres nacions, especialment Rússia, per fer-se un lloc en aquesta àrea del món. La Casa Blanca va precisar que la Guàrdia Costanera dels EUA tenia una flota de set trencaglaços durant la Segona Guerra Mundial, dels quals només dos són “completament funcionals”. Aquesta xifra contrasta amb la de Rússia, que actualment té 40 d’aquests vaixells, i uns 11 més projectats.

Més de 20 països van participar en la conferència sobre l’Àrtic, GLACIER, entre els quals hi havia els vuit que tenen territori àrtic. “Ens prenem seriosament les advertències dels científics”, van afirmar en la seva declaració conjunta.

“Si les tendències actuals segueixen, no hi haurà una sola nació al món que no se’n vegi afectada. La gent patirà. Més sequera, més inundacions, augment del nivell dels mars, més migracions, més refugiats, més escassetat, més conflictes. Tenim la capacitat, si comencem ara, d’evitar-ho”, va concloure Obama.

stats