DIPLOMÀCIA
Internacional 01/08/2015

Obama, l’amic corcó d’una Unió Europea en crisi

Ha insistit a l’eurozona a arribar a compromisos

Núria Ferragutcasas
3 min
Obama, l’amic corcó d’una Unió Europea en crisi

WashingtonBarack Obama ha sigut una constant durant els cinc anys que fa que dura la crisi de l’euro. El president dels Estats Units s’ha convertit en un amic corcó per a la Unió Europea, especialment per als líders de l’eurozona, per evitar qualsevol revés econòmic que faci descarrilar la recuperació de les economies del seu país i del món.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La seva intervenció ha sigut a vegades decisiva, segons han explicat funcionaris europeus. El maig del 2010, per exemple, va convèncer la cancellera alemanya, Angela Merkel, perquè donés suport al primer rescat de l’economia de Grècia després d’una llarga conversa telefònica. Merkel, i altres líders europeus, però, no sempre ha vist bé les pressions de Washington, ja que les considera una intromissió als seus afers interns.

Obama ha mantingut una bona sintonia amb la Unió Europea en temes internacionals com el conflicte ucraïnès i les negociacions per arribar a un acord nuclear amb l’Iran. Les qüestions econòmiques, en canvi, han sigut més espinoses.

El mandatari nord-americà no ha deixat d’insistir als europeus perquè trobessin una solució tant a la crisi del deute com als problemes econòmics dels països de la perifèria europea, especialment Grècia.

Segons Alexander Privitera, professor de l’Institut Americà d’Estudis Alemanys de la Universitat Johns Hopkins, el perquè de la seva insistència té dues raons. “La primera és purament econòmica. Els EUA no creuen que l’economia global sigui prou forta per resistir un altre xoc econòmic”, afirma. La Casa Blanca vol evitar també que la crisi de l’eurozona perjudiqui l’economia americana en un moment en el qual està creixent amb força -el PIB dels EUA va repuntar a una taxa anualitzada del 2,3% en el segon trimestre-. L’altra raó de la intervenció d’Obama en els problemes europeus, explica Privitera, és “geopolítica”. Washington ha adduït aquest argument en les últimes negociacions dels líders de l’eurozona amb el govern grec. “Una sortida de Grècia de l’euro, i de la UE, preocupa els Estats Units perquè Grècia podria acostar-se a Rússia”, diu Privitera.

Conseqüències geopolítiques

Tot i que Grècia no és una gran potència, està al centre de conflictes geopolítics que afecten Europa, com l’enfrontament de la UE i els EUA amb Rússia per la crisi ucraïnesa i l’arribada d’immigrants des del Pròxim Orient i el nord d’Àfrica.

A principis del mes passat, en plena negociació europea sobre el deute grec, el secretari del Tresor nord-americà, Jack Lew, va assegurar que deixar caure Grècia seria “un error geopolític”. Els Estats Units temien que un possible Grexit afectés l’ús de les bases que té en territori grec.

Durant tota la crisi de l’euro, Obama ha parlat per telèfon diverses vegades amb els líders europeus però, sobretot, ho ha fet amb Angela Merkel. Els dos líders han tingut diferències importants sobre com fer front a la crisi econòmica. Mentre que Obama ha afirmat més d’un cop que calien més estímuls per a l’economia, la cancellera alemanya ha insistit en les polítiques d’austeritat com a recepta per solucionar els problemes econòmics europeus.

“Els EUA són molt escèptics amb la posició de Merkel”, afirma Privitera. Però la cancellera alemanya posa els exemples d’Espanya o de Portugal per donar suport a la seva tesi.

stats