EUROPA
Internacional 28/04/2015

Tsipras aparta Varufakis de la primera línia de les negociacions amb els creditors

Un alt càrrec d’Afers Estrangers liderarà les converses tot i que Atenes nega un canvi de rumb

Niki Kitsantonis
4 min
CANVIS A ATENES  Tsipras remodela l’equip  que negocia un acord amb els creditors.

AtenesEl govern grec va anunciar ahir una reorganització del seu equip de negociació amb els creditors internacionals, en un moviment que va ser interpretat com un gest per apartar el ministre de Finances, Iannis Varufakis, de la primera línia de les converses. El gest va arribar després que Varufakis hagués sigut objecte de crítiques ferotges per part dels seus homòlegs europeus -que es van reunir informalment divendres i dissabte a Riga (Letònia)- per la falta de progressos en les converses amb Grècia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot plegat arriba mentre el país hel·lè continua amb l’aigua al coll amb unes finances que s’acosten, perillosament, a la fallida i es disparen les especulacions sobre un hipotètic impagament del deute i una sortida de l’euro. La majoria d’alts dirigents europeus mantenen que no desitgen arribar a aquesta situació, tot i que ja tenen constituïts diferents tallafocs des dels moments més greus de la crisi grega, el 2012, per evitar el contagi que una situació com aquesta podria comportar a la resta de socis de l’euro. Però alguns dirigents van reconèixer després de la trobada de Riga que ja s’està treballant en un “pla B” per a Grècia per si les negociacions no arriben a bon port.

Ahir l’oficina del primer ministre, Alexis Tsipras, va anunciar la creació d’un nou “equip de negociació política” que serà “coordinat” pel número dos del ministeri d’Afers Estrangers, Euclid Tsakalotos, un economista format a la Universitat d’Oxford amb unes maneres molt més suaus que les de Varufakis, molt més dur i que va ser nomenat el responsable últim d’aquest nou equip. La reorganització va ser interpretada pels mitjans grecs com una manera d’apartar Varufakis, però des de l’entorn del primer ministre grec es va negar que el gest respongui a això i van lamentar que Varufakis rebi “atacs sistemàtics de la premsa internacional”.

L’oposició al govern d’Alexis Tsipras, líder del partit de l’esquerra alternativa Syriza, fa setmanes que carrega contra Varufakis i, ahir, una de les grans figures del partit conservador i exministra d’Afers Estrangers, Dora Bakoyannis, va reclamar la dimissió de Varufakis, a qui va qualificar com a “llast” en les negociacions amb els creditors que posava en perill els interessos nacionals de Grècia.

Però una sortida forçada de Varufakis seria políticament incòmoda per al govern grec, que ha fet del seu ministre de Finances l’abanderat de la lluita contra l’austeritat que ha castigat el país en els últims anys. I és per això que Tsipras podria haver optat per mantenir-lo al capdavant de les negociacions oficialment però, de portes endins, posar figures menys polaritzades en el dia a dia de les negociacions.

A Brussel·les, satisfets

Un alt càrrec de la UE amb coneixement directe de les converses dels creditors amb Grècia va elogiar aquesta reorganització i va assegurar que era de preveure que, des d’ara, els negociadors tindran prou marge per moure’s sense l’aprovació directa de Varufakis, un home que la majoria dels seus homòlegs de l’eurozona rebutgen pel seu to intimidatori i punxant. La reorganització és un “pas clar i necessari”, va assegurar aquest càrrec sota condició d’anonimat a causa de la naturalesa secreta de les converses amb Atenes. “Crec que serà més fàcil entendre’s directament amb Tsipras i el seu poble”, va assegurar.

Un altre càrrec europeu que segueix de prop les negociacions amb Atenes va assegurar ahir sobre aquest canvi al govern grec: “És un fet positiu que reflecteix una voluntat del primer ministre de participar més directament en les converses”. Però aquest altre dirigent, que tampoc no va voler ser identificat, va alertar: “Encara queda un llarg camí per superar les diferències de fons que encara tenim”, i va afegir que “el temps s’acaba”.

Sigui el que sigui, no està clar el que els canvis significaran en la pràctica i si milloraran les perspectives d’arribar a un acord entre Grècia i els seus creditors abans de la trobada dels ministres de Finances europeus el mes que ve. Un portaveu del ministeri de Finances grec va assegurar ahir que Varufakis encara representaria Grècia a les reunions de l’eurozona i que Tsakalotos “coordinaria el treball polític a Atenes”.

A més d’aquest canvi, la reorganització suposa que el secretari general del ministeri de Finances, Nikos Theoharakis, que fins ara havia liderat les converses tècniques amb els creditors sota les ordres de Varufakis, estarà des d’ara al càrrec de dissenyar una estratègia de creixement que formarà part de l’acord amb els creditors al juny.

Del tuit citant Roosevelt a la trucada a Merkel

La trobada informal dels ministres d’Economia i Finances de la zona euro de divendres a Riga es va convertir en un malson per a Iannis Varufakis. Alguns dels seus homòlegs europeus van descriure el clima de la trobada com d’una extrema animadversió i màxima pressió sobre el ministre grec. I diumenge el mateix Varufakis va explotar a Twitter i va piular una cita del president nord-americà Franklin Roosevelt de l’any 1936: “Són unànimes en el meu odi contra mi, i dono la benvinguda al seu odi”. “Una cita que sento molt a prop del meu cor (i la realitat) aquests dies”, va afegir Varufakis en els 140 caràcters. I va ser així com les crítiques contra ell es van multiplicar. Poc després Varufakis es va reunir amb Tsipras i altres alts responsables econòmics del govern grec per decidir el redisseny de l’equip de negociació. I el mateix primer ministre grec va telefonar després a la cancellera alemanya, Angela Merkel, i al president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, en un gest que va ser interpretat com una comunicació formal que Tsipras seguiria des d’ara en primera persona el rumb de les negociacions.

stats