Internacional 01/01/2013

Kim Jong-un insta a posar fi a la confrontació entre les dues Corees en un inusual missatge de Cap d'Any

El jove 'comandant suprem' de Corea del Nord demana prioritzar els assumptes econòmics el 2013

Efe
2 min

SeülEl líder de l'hermètic règim nord-coreà, Kim Jong-un, ha ofert aquest Cap d'Any, a través de la ràdio i la televisió estatals, el primer missatge de Cap d'Any que emet el país en 19 anys, i ha demanat millorar les relacions per superar la confrontació entre les dues Corees

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El jove 'comandant suprem' de Corea del Nord, que va accedir al poder el desembre del 2011 després de la mort del seu pare, Kim Jong-il, ha demanat també donar prioritat aquest any als assumptes econòmics, en concret, a l'agricultura i la indústria, segons detalla l'agència sud-coreana Yonhap.

El missatge radiat i televisat és el primer que fa Corea del Nord des que l'avi de Kim Jong-un i "pare de la pàtria", Kim Il-sung, fes el mateix el 1994, any de la seva defunció. Des d'aquest moment, el règim comunista sempre havia emès el seu tradicional missatge de Cap d'Any a través dels editorials dels tres principals diaris del país.

A més, Corea del Nord va oferir detalls del Cap d'Any del líder: una nit que ha passat veient una actuació musical amb la seva dona, Ri Sol-ju, d'uns 23 anys i que es creu que està embarassada. L'actuació de l'ha ofert el grup nord-coreà Moranbong Band, a Pyongyang.

Les fites del 2012

Entre els fets del 2012 destacats per l'agència oficial de Corea del Nord figura el centenari del naixement del "president etern", Kim Il-sung, celebrat a l'abril; la mort a finals del 2011 de Kim Jong-il; la successió de Kim Jong-un, o la reeixida posada en òrbita, el passat 12 de desembre, d'un satèl·lit mitjançant un coet de llarg abast.

Amb el títol "2012, any de gran victòria per a la República Popular Democràtica de Corea", l'article de resum de l'any també desgrana els nous edificis construïts al país, les millores en educació o la participació en els Jocs Olímpics de Londres 2012, on va aconseguir quatre ors i dos bronzes.

stats