País Valencià 03/09/2015

La Generalitat Valenciana engega un programa pilot per ampliar la gratuïtat a l'ensenyament de 2 anys

La conselleria d'Educació obri un període extraordinari de matriculació del 14 al 22 de setembre en els 33 centres adscrits al programa

Europa Press
4 min
MÉS CASTELLÀ A L’AULA 
 Els jutges han tornat a entrar a les aules per canviar el model lingüístic català.

ValènciaUn total de 600 xiquets de 2 anys rebran aquest curs educació gratuïta gràcies al programa pilot dissenyat per la conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana per a la implantació d'un sistema d'ensenyament gratuït per a alumnes de 0 a 3 anys. Aquest curs es posa en marxa un programa pilot en 33 centres públics amb l'objectiu que al final de la legislatura aquest pla s'haja implantat en els 2.000 col·legis públics del País Valencià, la qual cosa suposarà un cost màxim de 120 milions en personal.

Així, ho han anunciat aquest dijous el secretari autonòmic d'Educació i Recerca, Miguel Soler, i el director general de Política Educativa, Jaume Fullana, en una roda de premsa en què han presentat el programa pilot per a l'engegada d'unitats per a xiquets de 2 anys en centres d'educació Infantil i Primària.

D'aquesta manera, els 33 centres seleccionats implantaran un aula amb un màxim de 18 alumnes, dos menys dels quals marca la ràtio, que seran atesos per garantir la qualitat per una mestra i un tècnic superior en educació infantil, que ajudarà també a assistir als xiquets de 3 durant el primer trimestre.

Sobre aquest tema, Soler ha explicat que tots els informes nacionals i internacionals certifiquen que és "determinant" el tram educatiu de 2 a 8 anys per garantir "l'èxit escolar", sobretot en lectura i matemàtiques. "Si no ho fem bé ací pot ser que arribem tard", ha advertit.

Per açò, la conselleria s'ha plantejat estendre la gratuïtat de l'educació en la xarxa pública als 2-3 anys malgrat no ser obligatòria amb l'objectiu d'aconseguir el nivell d'escolarització del tram de 3-4 anys, on malgrat ser també un curs voluntari el 98% dels menors assisteixen al col·legi.

De fet, ha assenyalat que augmentar l'oferta educativa era una prioritat de tots els partits que van signar l'Acord del Botànic i que el propi president de la Generalitat, Ximo Puig, es va comprometre en el seu discurs d'investidura a implantar-ho en 25 centres però "l'èxit de demanda" de tots els municipis ha portat a ampliar el pla a huit centres més dels previstos.

Miguel Soler ha apuntat no obstant açò que l'objectiu és "conjugar una educació accessible per a tots en la xarxa pública amb una oferta de qualitat". Així ha assenyalat que el cost de l'educació en 0-1 anys és de 460 euros mensuals, d'1-2 anys de 350, i de 2-3 anys, de 280 euros "més que un màster universitari".

El mestre i l'educador estaran en el centre el dia 8 encara que el calendari d'aquesta matriculació extraordinària serà entre el 14 i el 22 de setembre i les sol·licituds hauran de presentar-se en el mateix centre educatiu. El dia 24 es publicarà la relació provisional d'admesos i el 28 la definitiva perquè les classes puguen començar el 5 d'octubre.

Per la seua banda, el director general de Política Educativa, Jaume Fullana, ha explicat que la inspecció educativa revisarà que el mobiliari i les aules siguen les adequades per a aquest tram d'edat i la conselleria facilitarà el que siga necessari. De la mateixa manera, la conselleria els remetrà un model orientatiu del pla d'acolliment i del pla d'higiene que deuen explicar abans de l'inici de les classes.

Així mateix, ha destacat que per garantir que siga una educació de qualitat s'impartirà als mestres, educadors i cap d'estudis dels centres que participen una jornada de formació el 28 i 29 de setembre. Fullana ha recalcat que atès que es tracta d'un programa pilot tots els centres han d'aplicar-ho amb un caràcter "molt científic" de manera que compartisquen una metodologia per poder analitzar els problemes i punts forts d'aquest pla en honor de la seua extensió futura.

Criteris de selecció

La selecció dels centres està basada per aquells que tenen espai per albergar aquest aula, que voluntàriament hagen volgut participar, i s'ha valorat així mateix la inclusió i la participació de les famílies. Així mateix, s'ha valorat que impartisquen un programa plurilingüe encara que no ha sigut un criteri excloent, especialment en les zones castellanoparlants.

Per la seua banda, els criteris d'admissió dels alumnes seran els bàsics per a una escolarització general: proximitat, tenir germans en el centre i la valoració de la renda.

Sobre aquest tema, Soler ha explicat que ell mateix i el conseller d'Educació han parlat amb tots els alcaldes dels municipis, inclosos els de el PP, per implicar-los en aquesta iniciativa i han estat "tots encantats" fins al punt que havia realitzat una llista inicial amb 40 possibles centres i en arribar a 33 han hagut de tallar perquè tots havien accedit.

Soler ha assenyalat que aquest programa només s'estendrà exclusivament en els centres públics ja que al no tractar-se d'un tram d'ensenyament obligatori no té per què aplicar-ho en els concertats. Així mateix, preveuen reunir-se amb els centres privats per traslladar-los que serà una implantació progressiva a 3 o 4 anys perquè puguen planificar la seua oferta i concentrara en el tram de 0 a 2 anys, per als quals hi haurà així mateix ajuda. D'altra banda, ha anunciat que el pròxim curs la quantia del xec escolar vindrà determinada pel nivell de la renda.

Centres del programa pilot

Els centres que participaran en aquest programa pilot en la demarcació d'Alacant són: Emilio Varela i Mora Puchol, a Alacant; El Romeral i Miguel Hernández, a Alcoi; Manuel de Torres, a Almoradí; el Puig Campana, a Benidorm; Les Vessanes i Cervantes a Dénia: Nou Almafra, a Elda, Ausiàs March, a Elx; Rafael Altamira, al Campello,; Alfonso X El Sabio, a Novelda; i Villar Palasí, a Oriola.

A Castelló, és el Francesc Roca i Alcide, a Borriana; el Bisbe Climent, Maestro Canós Sanmartín i Mestre Antonio Armelles Doménech, a Castelló de la Plana; el Rosario Pérez, a la Vall d'Uixó; el Concepción Arenal i Carlos Sarthou Carreres, a Vila-real.

Finalment a la demarcació de València, els centres triats per a aquesta experiència pilot són els col·legis Miguel Hernández, Federico García Lorca, Nicolau Primitiu, Pare Manjón i les Arts, a València ciutat; Ciutat de Cremona i González Gallarza, a Alaquàs; el Francesc Pons Boigues, a Carcaixent; el Bonavista, a Ontinyent; el Vilamar, al Port de Sagunt; i el Federico Maicas, a Torrent.

stats