País Valencià 12/02/2016

La Generalitat Valenciana subvencionarà el foment de l'ús del valencià a la regió murciana del Carxe

El director general de Política Lingüística recorda que Europa ha instat també el govern espanyol a promoure el foment del valencià sense èxit de moment

Ara
2 min
El director general de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano (centre), reunit ahir amb representants de la zona de El Carxe. / GENERALITAT

ValènciaEl director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, va assistir ahir dijous a la presentació de l'exposició 'El Carxe, territori de frontera', una mostra que il·lustra la situació del valencià en aquesta zona de Múrcia que aplega diferents nuclis de població i que fita amb la localitat de la comarca del Vinalopó Mitjà que acull l'exposició, el Pinòs.

Durant la visita, Rubén Trenzano ha tingut l'oportunitat de mantindre una reunió amb representants dels consistoris murcians de Favanella, Jumella i Iecla, dels quals depenen els nuclis de població del Carxe, així com amb l'alcalde del Pinòs, Lázaro Azorín Salar. A la reunió també han assistit representants de diversos col·lectius culturals del Vinalopó Mitjà.

Durant la trobada s'ha abordat el contingut del quart informe dels experts designats pel Consell Europeu dins el tractat de la Carta Europea de les Llengües, que té com a objectiu protegir les llengües regionals i minoritàries. Aquest informe, fet públic recentment, insta expressament les administracions de tots dos territoris a col·laborar per recuperar i promocionar el valencià a la zona del Carxe.

Seguint les directrius que marca el Consell d'Europa, el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme va aprofitar la visita per anunciar que "per primera vegada les ajudes a la promoció del valencià per a ajuntaments i mancomunitats inclouran també els ajuntaments d'aquesta zona valencianoparlant de Múrcia".

Rubén Trenzano ha valorat molt positivament la trobada i ha expressat la seua confiança en el fet que "prompte es cree un espai de col·laboració per tal que les dos administracions autonòmiques es puguen trobar per avançar en el camí de recuperació del valencià a aquesta zona", tal com marca Europa. En aquest sentit, Trenzano ha assenyalat que "aquestes mesures que exigeix el Consell Europeu són ben concretes. De fet, ja a l'anterior informe de la Carta Europea de les Llengües s'instava a introduir el valencià en els ensenyaments de primària en la zona del Carxe".

El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme ha recordat, però, que aquestes mesures no només es limiten a l'àmbit autonòmic, ja que "els informes del Consell Europeu també insten el govern central a prendre les mesures oportunes per protegir el valencià i, específicament, protegir-lo a aquesta zona del Carxe, peticions que, de moment, no han sigut ateses".

Zona valencianoparlant

El valencià va arribar a la zona coneguda com el Carxe després que la zona es repoblés amb colons de les poblacions veïnes al segle XIX. Així, va arribar a parlar-se a vint-i-dos pobles d'aquesta comarca, situada a més de mil metres d'altura, tot i que alguns d'ells estan deshabitats a hores d'ara. Aquests pobles on es va parlar valencià són l'Alberquilla, Balonga, el Canalís de Crespo, el Canton, la Canyada de l'Alenya, els Càpitos, el Carrascalejo, les Cases del Conill, les Cases dels Frares, el Collado dels Gabriels, les Coves de Penya-roja, els Escandells, Esperit Sant, Ombria de la Sarsa, Quitapellejos, la Raixa, la Sarsa, la Tosquilla, Xamaleta, el Carxe, Canyada del Blat i Torre del Rico.

stats