País Valencià 15/02/2016

Millor finançament, més inversions i compensar el deute històric: les condicions de Compromís per pactar amb el PSOE

L'executiva de la coalició valenciana segueix apostant per un govern de progrés i descarta donar suport a un executiu amb Ciutadans

Salva Almenar
3 min
Imatge de l'executiva de Compromís celebrada aquest dilluns a la seu de València. / COMPROMÍS

ValènciaIgual que Podem i Ciutadans, els quatre diputats de Compromís també volen dir-hi la seva i insistir en les negociacions per formar el futur govern d'Espanya. I malgrat que són favorables a la constitució d'un executiu progressista liderat pel candidat socialista Pedro Sánchez, els parlamentaris valencians no estan disposats a donar un xec en blanc al PSOE. Per aquesta raó, aquest dilluns a la tarda s'ha reunit a València l'executiva de la coalició –que integren el Bloc, Iniciativa, els Verds i Gent de Compromís– per acordar quines seran les condicions que traslladaran a l'equip negociador del PSOE a canvi del vot a favor dels diputats Joan Baldoví, Enric Bataller, Marta Sorlí i Ignasi Candela a la investidura de Pedro Sánchez.

A diferència de Podem, que avui ha reiterat que el referèndum a Catalunya és un tema "imprescindible" per arribar a un acord amb el PSOE, o d'En Comú Podem, que ha proposat que la plurinacionalitat es reconegui en el DNI, Compromís ha decidit deixar fora de les negociacions el tema del dret a decidir. "Això és una cosa que no ens afecta a nosaltres", reconeixia ahir un membre de l'executiva moments abans de la reunió.

Així doncs, les prioritats de Compromís, que seran irrenunciables per a la coalició per votar una possible investidura de Pedro Sánchez, seran la millora del finançament autonòmic, el reconeixement del deute històric –xifrat per la Generalitat en uns 16.000 milions d'euros– i la posterior renegociació del deute del País Valencià amb l'Estat, la inversió en infraestructures productives com el corredor mediterrani, l'engegada d'una comissió mixta de transferències i la retirada dels recursos d'inconstitucionalitat del govern espanyol a les lleis autonòmiques de desenvolupament del dret civil valencià.

Aquestes seran les aportacions que la coalició farà al programa de govern que dilluns de la setmana passada va lliurar el PSOE als negociadors de Compromís. Una proposta que ha estat ampliada amb la inclusió de diversos aspectes de l'agenda política valenciana i que demà dimarts serà enviada al PSOE.

A més dels temes pròpiament valencians, Compromís condicionarà el seu suport a un govern al fet que el seu candidat a la presidència es comprometi a revertir les polítiques antisocials i la reducció de drets bàsics impulsats pel govern del Partit Popular. Entre les mesures que a nivell estatal des de Compromís es consideren imprescindibles es troben la derogació de lleis com la 'llei mordassa' o la llei Wert, eliminar retallades i copagament, mesures de xoc contra els desnonaments, la lluita contra la pobresa energètica, reformar el sistema electoral, la lluita contra la corrupció, la recuperació dels serveis públics prioritzant la despesa en sanitat, educació i serveis socials, la lluita contra el canvi climàtic i la derogació de la reforma laboral imposada pel PP.

La pròxima reunió dels equips negociadors de Compromís i el PSOE encara no està fixada, però en tot cas serà la segona trobada oficial entre els dos partits, o la tercera si es compta la primera presa de contacte que va mantenir el mateix Pedro Sánchez amb la coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, i el portaveu de la coalició al Congrés, Joan Baldoví, el dia 26.

Qui decidirà si s'ha de pactar amb el PSOE?

Des que Pedro Sánchez va rebre l'encàrrec del rei Felip VI de tractar de formar govern i aquest va citar els diferents grups parlamentaris, Compromís va nomenar la seva comissió de negociadors, que en un primer moment va estar formada íntegrament per homes. Una situació que s'ha esmenat arran un tuit crític de la diputada Marta Sorlí amb la incorporació a la comissió de la secretària d'organització del Bloc, Àgueda Micó.

Micó junt a Joan Baldoví –també del Bloc–, Pasqual Mollà i Emili Mira –d'Iniciativa– i Josep Ruiz –dels Verds– són les persones encarregades de tractar de tancar un acord de govern amb el PSOE d'acord amb el full de ruta aprovat per l'executiva. Amb tot, però, no seran aquestes cinc persones les que finalment donaran per tancat el pacte, ja que serà l'executiva qui validarà en última instància aquest pacte.

Segons les normes de Compromís és el Consell General l'encarregat "d'aprovar els possibles acords d’àmbit supramunicipal de la coalició amb qualsevol altra força política, inclosos eventuals acords de govern", però en la pràctica és la comissió executiva formada per 21 persones amb veu i dret a vot l'òrgan que pren aquestes decisions.

Així va succeir ja en el cas del pacte de govern de la Generalitat Valenciana, que va ser aprovat en primer terme per l'executiva, i dies després, ja amb l'acord segellat amb el PSPV i Podem, el consell general –l'òrgan de màxima representació de la coalició– es va limitar a ratificar la decisió. Segons les fonts consultades, aquest procés es repetirà en un hipotètic pacte de govern a l'estat espanyol i queda quasi descartades les veus, principalment provinents dels independents de Gent de Compromís, que reclamen sotmetre l'acord a l'escrutini de la militància en un referèndum vinculant.

stats