País Valencià 08/06/2015

PSPV, Compromís i Podem tanquen un programa de govern i dimecres debatran sobre la presidència de la Generalitat

Els socialistes volen tancar el pacte de la Generalitat Valenciana abans que el dijous se celebre la sessió de constitució de les Corts

Europa Press
3 min
Els membres del PSPV, Compromís i Podem que integren la comissió negociadora del pacte autonòmic. / JOSÉ SOLER / ACN

ValènciaLa comissió negociadora del PSPV, Compromís i Podem han arribat a un acord de grans línies "per al canvi" emmarcada en els cinc eixos programàtics establits en la primera trobada. Una vegada parlat de les polítiques que ha d'impulsar el nou govern, els representants d'aquestes formacions ha destacat que aquest dimecres es donarà "un pas més" entrant ja al debat per començar a definir la composició del govern i intentar acordar quina persona que ha de presidir la Generalitat Valenciana.

Així ho han anunciat els representants de PSPV, Ciprià Císcar; Compromís, Pasqual Mollà; i de Podem, Ángela Ballester aquest dilluns després de mantenir la segona trobada de la comissió negociadora per aconseguir les línies programàtiques que deu regir el nou executiu.

Les qüestions sobre les quals han arribat a un acord base se centren en el rescat ciutadà, parar els desnonaments, crear una llei efectiva de dependència, així com establir una oficina contra el frau i la corrupció i apostar per un model productiu ambientalment sostenible i per la finalització del Corredor Mediterrani.

Igualment, coincideixen a prioritzar la despesa en serveis públics, es reclamarà un finançament just i el cobrament del deute històric, així com l'engegada d'una auditoria ciutadana del deute i gestió de la Generalitat, segons ha explicat Ballester a l'eixida de la trobada, qui ha afegit que "no ha sigut difícil arribar a un acord" i ha assenyalat que el document és "un gran acord d'una bases sobre les quals van a girar les polítiques del govern que es conforme".

El pacte, "en perill"

L'apartat en el qual no han aconseguit aconseguir un consens i sobre el qual hauran de seguir negociant és la persona que encapçalarà el futur govern de la Generalitat. En tot cas, sí que han expressat que ha finalitzat la primera fase de reunions sobre les polítiques i ara toca parlar de noms i persones que conformaran el govern.

En aquest punt, les diferències són paleses en els plantejaments dels tres partits. El PSPV manté que Ximo Puig ha de ser president perquè representa al partit d'esquerres més votat, mentre que Compromís manté a Mònica Oltra perquè amb el suport de Podem sumen més escons.

En aquest sentit, el representant de Compromís, Pasqual Mollà ha advertit que "el canvi no és una qüestió aritmètica sinó política" i que "la credibilitat política del canvi és major" amb Oltra com a presidenta de la Generalitat.

Sobre aquest tema, ha argumentat que Compromís i Podem sumen més escons que el PSPV i la formació que dirigeix Pablo Iglesias ja ha expressat la seua preferència per la candidata de Compromís. "Òbviament en aquest tema no estem d'acord" i cal seguir parlant del tema, ha afegit.

Sobre aquest assumpte, a l'eixida de la reunió, Ciprià Císcar també ha incidit que el dimecres s'haurà de parlar "sobre els qui vulguen formar part" per a determinar "amb major exactitud" el que "constitueix un programa de govern".

Preguntat sobre qui ha de decidir el Consell, ha recalcat: "Nosaltres no tenim cap dubte de la persona que ha d'assumir la presidència del govern perquè el PSPV és la primera força política en l'esquerra i açò ho anem a mantenir. El candidat és Puig", ha subratllat.

Fonts de la direcció del PSPV, posteriorment i després de les declaracions de Mollà, ha comentat que la postura de Compromís és "desafortunada" i aquestes declaracions "posen en risc el possible pacte perquè no hem avançat en res". Així, han insistit que la legitimitat ve amb que són els més votats de les forces de l'esquerra. "A 48 hores de la constitució de les Corts des de Compromís insisteixen que Oltra siga presidenta", han lamentat.

Per la seua banda, Ángela Ballester (Podem), en relació a la participació d'aquesta formació en un futur govern, ha explicat que ells tenen la "responsabilitat" i "el compromís" de definir les línies en les quals es van a inspirar les polítiques que "perfectament es poden defensar des de l'activitat parlamentària".

En aquest sentit, ha remarcat també que no van a entrar en un executiu dirigit pels socialistes, encara que "en tot cas serà decisió de Consell Ciutadà autonòmic", ha apuntat.

stats