ERC ridiculitza Aliança Catalana amb un vídeo de Najat Driouech contra el racisme

Candidats i seguidors del partit d'Orriols comparteixen un clip de la candidata republicana

3 min

BarcelonaAliança Catalana fa temps que ha situat a la diana la diputada d'ERC Najat Driouech, la primera a portar vel al Parlament. "És l’escletxa que l’islamisme ha trobat per modelar la nostra societat a imatge seva", va dir la líder de la formació xenòfoba, Sílvia Orriols, en el seu desembarcament a Barcelona dijous passat. En aquell mateix acte, el cap de llista per Barcelona, Lluís Arenys, es preguntava: "Per què hem de permetre que al nostre Parlament hi hagi dones amb els cabells tapats fomentant la misogínia?", en referència a Driouech.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada republicana, que ja s'havia enfrontat a Orriols a les xarxes, ha fet caure en un parany aquest diumenge dirigents i seguidors del partit d'extrema dreta. La número 4 de la llista d'ERC a les eleccions del 12-M ha trolejat Aliança Catalana amb un vídeo contra el racisme. Diferents comptes oficials del partit d'extrema dreta han compartit a les xarxes socials un vídeo en què una veu en off avisa que la llengua i la cultura catalanes estan "en perill". També hi apareix el lema "Salvem Catalunya", el d'Aliança per al 12-M.

Però qui hi ha al darrere del vídeo és Driouech i, de fet, la veu en off és seva. La candidata d'ERC ha ridiculitzat així els simpatitzants d'Orriols, i ha penjat un vídeo en què apareix ella mateixa reivindicant la cohesió social. "Ara és quan venen els prejudicis", afirma Driouech –nascuda al Marroc–, just abans d'aparèixer a la imatge.

En un missatge a la xarxa X, la mateixa Driouech ha penjat el primer vídeo d'uns 30 segons, que és el que han repiulat perfils d'extrema dreta, i la versió llarga, que evidencia que el vídeo és protagonitzat per ella mateixa. "Si hi heu caigut de quatre potes, i tants heu compartit la primera part del vídeo, és justament perquè esteu carregats de prejudicis. I de racisme", afegeix el missatge. Alguns dels comptes de X que han compartit el vídeo han sigut el cap de llista d’AC a Lleida, Ramon Abad; la candidata per Tarragona, Aurora Fornos, i els comptes oficials del partit al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, entre altres.

El vídeo curt, d'uns trenta segons, conté música, imatges de manifestacions independentistes, castellers i diversos paisatges i localitats catalanes, a més de subtítols, grafismes i música. Comença amb imatges d’Orriols baixant d’una furgoneta del seu partit mentre se sent la veu de Driouech dient que “hi ha qui vol desdibuixar la nostra nació i la nostra identitat, la nostra cultura i la nostra llengua estan en perill, catalans”. Per això considera que cal defensar la llengua, eix vertebrador del país, i per això insta els catalans a defensar-la. “Estic farta que em canviïn al castellà a la primera de canvi –i no passa res per dir-ho–, que vinguin a robar-nos la nostra catalanitat fins al punt que m’hagi de sentir forastera a casa nostra”, continua. El missatge electoral, que simula ser d’AC, conclou que el 12-M sobren motius per votar sobre tot això. Aquí s'acaba el vídeo curt.

Vídeo llarg

En el vídeo llarg, de sobte, la música i les imatges s’aturen i se sent la mateixa veu i una imatge desenfocada de Driouech dient: “Que encara no hagis esbrinat d’on vinc demostra que la llengua és l’element més cohesionador, el que ens fa més iguals, però ara és quan venen els prejudicis”. La imatge difuminada s’enfoca i apareix la republicana parlant a càmera: “Hola, em dic Najat, vaig néixer al Marroc, i vaig arribar a Catalunya a 3r d’EGB. El català és la meva llengua gràcies en part a haver estudiat a l’escola, l’institut i la universitat pública de Catalunya”.

“Mentre alguns, amb bona intenció o no, em canvien de llengua quan em veuen, altres, en nom de Catalunya, em volen desposseir de la meva catalanitat. Diuen que no ho soc prou, amb insults plens de faltes d’ortografia”, continua, mentre apareixen en pantalla diversos missatges ofensius publicats contra ella per ser musulmana. A tots aquests, els recorda els orígens forasters de tradicions catalanes com la sardana, el pa amb tomàquet, els panellets o el Barça. "Mentre volen reduir-nos a una minoria nacional, nosaltres volem continuar construint una nació de tots i totes per a tots i totes", conclou Driouech al vídeo.

stats