Immobiliari

El 39% dels anuncis de lloguer a Barcelona desapareixen amb el nou decret llei

Dilluns totes les ofertes ja hauran d'indicar el preu de referència de l'últim contracte vigent i el de l'índex estatal

3 min
El preu dels habitatges està pujant, tant de compra com de lloguer.

BarcelonaEl nombre d'anuncis de pisos de lloguer de Barcelona en grans portals està en el nivell més baix dels últims sis anys. En pocs dies, Idealista, Fotocasa i Habitaclia han vist desaparèixer una de cada tres ofertes d'arrendaments a la capital catalana. Entremig hi ha hagut un moviment de pes per part de la Generalitat: l'aprovació d'un decret llei per regular d'urgència els lloguers de temporada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, si es compara el nombre d'anuncis del dilluns 22 d'abril –el decret llei es va aprovar el dimecres 24– amb els que hi havia a finals de la setmana passada, la caiguda és del 39% entre aquests tres portals. No hi ha precedents recents d'una davallada similar.

Aquesta regulació que el Govern va aprovar a finals d'abril té per objectiu evitar l'ús del lloguer de temporada –i també el d'habitacions– en frau de llei; és a dir, en aquells casos en què es busca eludir el control de preus als lloguers estatal, que està en vigor des de fa un mes i mig, i que precisament recull la creació d'un grup de treball per regular aquesta modalitat de lloguer.

La norma, pendent de ser revalidada al Parlament, obliga a acreditar el lloguer de temporada i el restringeix a motius de lleure, vacances, recreatius o culturals. Això implica que a partir d'aquest dilluns –cinc dies laborables després de publicar-se el decret llei– tots els anuncis i contractes indiquin el preu del darrer contracte vigent dels últims cinc anys, també el preu de referència que resulti del sistema d'índex i, en cas que estigui en zona tensada, si el pis és d'un gran tenidor.

Una caiguda sense precedents

A mitjans de la setmana passada, Idealista, Fotocasa i Habitaclia sumaven poc menys de 6.900 anuncis, mentre que el juliol de l'any passat, dos mesos després d'aprovar-se la llei d'habitatge estatal, entre els tres portals acumulaven més de 15.600 ofertes de lloguer a la capital catalana.

Segons xifres recollides per la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, en tot el 2023 i aquests primers mesos de 2024 les retirades d'anuncis d'aquests portals han estat en ocasions excepcionals del 19% i el 18%, però mai han coincidit caigudes tan prominents en els tres portals. Per trobar un comportament similar cal remuntar-se a l'agost, quan de mitjana van reduir-se un 16% el nombre d'anuncis.

La mitjana d'anuncis d'Habitaclia és de 3.556; la de Fotocasa, de 3.544, i la d'Idealista, de 5.398, i ara aquests portals tenen 1.993, 2.043 i 2.825 ofertes penjades, respectivament.

Una retirada temporal?

Per al gerent de la Cambra de la Propietat Urbana, Òscar Gorgues, aquesta retirada es deu a la reacció de molts propietaris a la publicació del decret llei que regula els lloguers de temporada i d'habitacions. "Molts propietaris s'esperen a confirmar si es convalida la norma o no per saber com han de llogar els seus habitatges, i no volen llogar condicionats per un decret que pot decaure d'aquí un mes", explica Gorgues en declaracions a l'ARA.

Per al codirector de l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA) Jaime Palomera, aquesta davallada no és un indicador real de què passa al mercat perquè, segons assegura en declaracions a aquest diari, hi ha anuncis duplicats i molts d'ells estan anunciats en més d'un portal. "Tot i això, podria ser que respongui a un esdeveniment com l'entrada en vigor d'un decret que obliga a fer modificacions", afegeix sobre la caiguda d'anuncis, ja que el decret llei pot haver motivat que molts anuncis fraudulents desapareguin.

El fet és que el decret llei està en vigor, però haurà de passar pel Parlament. Com que està dissolt des de finals de març per la convocatòria d'eleccions anticipades, l'òrgan que haurà de revalidar-lo és la Diputació Permanent. Integrada per 23 diputats, ha de ser convocada per la presidenta de la cambra catalana. Un cop convocada, el Govern necessitarà els suports de Junts o el PSC, que no han aclarit si hi donaran suport, tot i que en el cas dels socialistes no va suscitar gaire entusiasme. El Sindicat de Llogateres va convocar divendres els partits parlamentaris a la signatura pública d'un compromís a convalidar el decret llei, però només el van subscriure ERC, els comuns i la CUP.

A la capital catalana el preu dels arrendaments porta un any i mig batent rècords: llogar-hi un pis ja val de mitjana 1.178 euros al mes, mentre que en barris com la Barceloneta el 40% dels anuncis, almenys fins a l'anunci d'aquest decret, eren de temporada, segons un estudi de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge.

stats