País Valencià 23/11/2015

Els Premis Ovidi Montllor 2015 esdevenen la reconciliació de les institucions amb la música en valencià

Gener, Mox i Aspencat, triomfadors de la Xa edició d'aquests guardons que van comptar amb la presència del president de la Generalitat Valenciana

Acn / Ara
4 min
Foto de grup dels premiats en la X gala dels Premis Ovidi Montllor a la música en valencià. / JOSÉ SOLER / ACN

ValènciaLa música en valencià va viure ahir una nit molt especial. Una nit que no sols va servir per guardonar la millor producció musical del 2015 sinó també per reconciliar aquest sector amb les institucions valencianes, les quals han donat l'esquena als músics i cantants valencians durant els darrers anys, segons denuncien ells mateixos. L'ocasió per brindar-los aquest desgreuge va ser la gala dels X edició dels Premis Ovidi Montllor a la música en valencià, a la qual va assistir el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig –la primera vegada que un president hi acudia–; la vicepresidenta, Mònica Oltra; el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; i representants de la Diputació i de l'Ajuntament de València.

En el terreny musical, els grups Aspencat, Gener i Mox, amb dos guardons cadascun, van ser els triomfadors de la gala. Un protagonisme musical compartit entre aquests grups però també amb el Palau de la Música de València i la seva càrrega simbòlica en forma de desgreuge. I és que per primera vegada un espai públic de la ciutat ha acollit els premis Ovidi, que van néixer ara fa 10 anys precisament en aquest recinte després d'un tancament reivindicatiu del Col·lectiu Ovidi Montllor (COM) de música en valencià, denunciant la nul·la programació institucional de música en llengua pròpia.

El grup Aspencat va ser un dels grans protagonistes de la nit. / JOSÉ SOLER / ACN

L'acte va estar presentat per la periodista Amàlia Garrigós i va comptar amb les actuacions dels humoristes Xavi Castillo i Eugeni Alemany. El premi a la Difusió de la música en català va ser per a la plataforma Viasona i va ser atorgat per la vicepresidenta Mònica Oltra, qui va mostrar la seva alegria per poder "celebrar una nit que hauria d'haver estat normal. Però com de difícil és ser normal quan la nostra llengua no pot prestigiar-se i les autoritats li donen l'esquena".

Aspencat, Mox i Gener han estat els grups amb més distincions en aquesta desena edició dels Ovidi Montllor. El grup de Xaló (Marina Alta) Aspencat ha estat reconegut amb el Premi als millors arranjaments pel disc 'Tot és ara' i al millor videoclip per 'Música naix de la ràbia', dirigit per Pau Berga.

El grup Gener ha estat reconegut amb el Premi a la millor lletra,'Contrallum', i al millor disc de pop 'El temps del llop' (Mésdemil). Els puçolencs Mox (Horta Nord) han obtingut el Premi al millor disc de rock per 'Tuactes i rebomboris' (Mésdemil), així com el Premi a la millor cançó 'Si el poguera partir (Cançó de batre)', interpretada amb Pep Gimeno Botifarra.

En altres categories, Clara Andrés ha estat reconeguda amb el millor disc de cançó d'autor 'Entrelínies' (Mésdemil); Mara Aranda amb el millor disc de folk 'Mare Vostrum' (Picap) i Zoo amb el millor disc de hip hop i electrònica 'Tempestes vénen del sud' (Propaganda pel fet). En la categoria de disseny el premi ha estat per a Sofía Hernández del disc 'Nuvolàstic' de Júlia. La millor maqueta, premi que atorga Escola Valenciana, és de 'Primer condicional' de Geografies.

Tots aquests guardonats van ser seleccionats d'entre les 134 obres que enguany han optat a les diferents categories dels Premis Ovidi. Uns guardons que va tenir un jurat conformat per Xavier Aliaga, Vicent Xavier Contrí, Carla Gonzàlez, Eduard Guillot, Juan Manuel Játiva, Quim Vilarnau i Josep Vicent Frechina.

Record a l'Ovidi i homenatge a Obrint Pas

La gala es va iniciar amb la projecció d'un fragment d’una cançó de l’artista alcoià Ovidi Montllor: "Maleïdes les guerres i aquell qui les va fer", en senyal de repulsa pels atemptats de París i en solidaritat amb les víctimes de totes les guerres. S'ha projecte així mateix sobre Ovidi Montllor, als 20 anys de la seva mort, i el vídeo de la notícia de la tancada al Palau de la Música que van protagonitzar els músics valencians el 2005.

Durant l'acte, el portaveu del COM, Rafa Xambó, ha llegit un comunicat en nom de Raimon en el qual l’artista de Xàtiva –recentment nomenat fill predilecte de la seva ciutat i guardonat amb l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana– felicita aquest col·lectiu per la tasca al llarg d'aquests 10 anys de vida.

Un dels moments més emotius de la gala va ser el moment de lliurar el premi a la trajectòria musical, que enguany va recaure en la banda valenciana Obrint Pas. El grup liderat per Xavi Sarrià, que va deixar els escenaris durant 2014, va rebre, enmig d'una forta ovació, el premi de mans del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, qui va demanar "perdó als músics valencians en nom de la Generalitat Valenciana perquè les institucions valencianes no han estat a l'alçada d'aquest país". Puig va agrair al Col·lectiu Ovidi Montllor el poder haver donat el premi a Obrint Pas, "el primer disc en valencià que vaig rebre dels meus fills", va dir.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va reivindicar la normalització de la música en valencià. / JOSÉ SOLER / ACN

L'acte s'ha tancat amb un discurs del president del COM, Manolo Miralles, recordant la tancada reivindicativa i el fet d'haver entrat per primera vegada al Palau de la Música, "com totes les altres institucions del nostre País es crearen per servir al poble, i no per desfalcar-lo", ha dit. Miralles ha remarcat l'extensa producció en valencià d'enguany i ha agraït la presència d'autoritats, tot advertint però "la fera observa i vigila. Ara volem i esperem que el treball que hem sembrat fructifiqui i que tot el País s’ompli de música i cançons, de dalt a baix, com diria l’enyorat Toni Mestre, que totes les cases de cultura, tots els escenaris i tots els racons del nostre territori estiguin efectivament plens d’art i música i que aquest malson que hem patit no torni mai més".

stats