Política 03/08/2015

La Moncloa exigeix "neutralitat" a Mas: actuarà si se salta la legalitat com a president en funcions

Sáenz de Santamaría dóna per fet que el president de la Generalitat convocarà per la via ordinària, però amenaça d'impugnar qualsevol decisió de la Generalitat fins a les eleccions que "no respecti la llei"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, avui, després del consell de ministres / EFE

MadridEl govern espanyol ja dóna per fet que el president de la Generalitat, Artur Mas, convocarà el 27-S per la via ordinària. Per això ja posa el focus d'atenció en el breu camí fins a les plebiscitàries. La vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha advertit aquest dilluns que estaran molts atents, perquè a la mínima que la Generalitat "no respecti la legalitat", ho denunciaran i impugnaran qualsevol decisió. En aquest sentit, ha exigit a Mas "imparcialitat" i "neutralitat" i li ha recordat que "és el quart d'una llista unitària, però que mentre no es constitueixi el nou Parlament és el president en funcions, i en aquestes funcions ha de respectar la legalitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sáenz de Santamaría entén que qualsevol partit pot presentar el programa que vulgui, però insisteix que des de les institucions de Catalunya no es pot decidir fer campanya per la independència. És un missatge velat de cara a l'11 de Setembre que ha de ser el tret de sortida a la campanya electoral. La portaveu del govern espanyol ha recordat que està molt ben estipulat en la llei electoral què poden fer i què no les institucions durant aquest període de dues setmanes, i que estaran molt atents perquè Mas faci un "compliment estricte" de les seves funcions de president de la Generalitat, encara. "Les intencions polítiques i programes són els que són, però des de la Generalitat i les institucions s'ha de respectar la llei, i això també ho vigilarem", ha dit.

Pel que fa al decret de convocatòria, la vicepresidenta espanyola ha assenyalat que les funcions que li pertoquen a Artur Mas són les de dissoldre el Parlament i convocar eleccions, "res menys, però sobretot, res més". De nou, Sáenz de Santamaría ha titllat de "fracàs" que Mas sigui "incapaç d'aguantar en un govern més de dos anys i mig" i l'ha acusat de "fracturar" tant la societat catalana com la seva coalició (CiU). "Quan vas en coalició amb els teus adversaris polítics és per fer-s'ho mirar", ha precisat.

La portaveu de l'executiu espanyol no ha volgut avançar les xifres d'inversió per a Catalunya aprovades en els pressupostos generals de l'Estat per al 2016 i que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, presentarà aquest dimarts al Congrés dels Diputats. De nou, però, ha opinat que si Catalunya ha resistit durant la crisi ha estat gràcies a "l'atenció constant" del govern espanyol, perquè els catalans no podien "pagar els plats trencats" per tenir un president que "no es comporta". "Mas pot emplenar el calendari de dates històriques, però aquest govern l'ha emplenat de la feina realitzada per als ciutadans de Catalunya", ha assenyalat.

Finalment, Sáenz de Santamaría s'ha negat a acceptar el caràcter plebiscitari d'aquestes eleccions i no ha volgut anar més enllà del que pugui passar el 27-S, si guanya la llista Junts pel Sí. "Només demano que es respectin les normes bàsiques", ha conclòs.

La vicepresidenta de l'executiu espanyol ha comparegut aquest dimarts en roda de premsa des de la Moncloa després d'acordar amb Montoro la presentació dels pressupostos dimarts al Congrés. Totes les preguntes, però, només han anat en una direcció: Catalunya. Era, en definitiva, una excusa perfecta per enviar un missatge a la Generalitat abans de la convocatòria electoral.

stats