Política 05/03/2012

L'ANC insta el Govern a "encapçalar un lideratge clar" per aconseguir un estat propi per a Catalunya

L'Assemblea Nacional Catalana, que calcula reunir 8.000 persones al Sant Jordi en l'acte de constitució aquest dissabte, vol "construir" una majoria d'entre el 55% i el 60% a favor de la independència

Acn
2 min

BarcelonaL'Assemblea Nacional Catalana pretén que "les institucions i, concretament, la Generalitat encapçalin un lideratge clar i identificable des de tot arreu del món a favor d'una causa que ha de ser pacífica, tranquil·la, però contundent, a favor de l'emancipació de Catalunya com un nou estat a Europa". Així ho ha assegurat el catedràtic de l'UPF i membre del Consell Permanent, Ferran Requejo, que ha demanat que "al seu moment" els partits catalanistes "conflueixin transversalment amb un programa de caràcter secessionista clar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'Assemblea, que espera reunir unes 8.000 persones al Sant Jordi en l'acte de constitució aquest dissabte, aspira a obtenir entre un 55% i un 60% de votants a favor de la independència.

L'Assemblea Nacional Catalana es constituirà formalment aquest dissabte en un acte al palau Sant Jordi. Poc més de 3.000 persones tindran dret a votar-ne els estatuts, el reglament intern i el full de ruta d'una entitat que el 31 de març escollirà també el secretariat nacional.



El catedràtic de Ciències Polítiques de l'UPF ha explicat també que l'ANC està formada per persones a títol "individual" que tenen com a objectiu final "un estat lliure". Per Requejo, després de trenta anys dins un sistema constitucional, un gruix considerable de ciutadans creu que "la conclusió més racional és que som dins d'un estat que ens explota políticament i ens espolia econòmicament". En aquest sentit, l'ANC té com a objectiu "construir una majoria interna clara favorable a la independència" entre els ciutadans catalans, susceptible de guanyar "un possible i potencial referèndum de cessació". Requejo ha xifrat la majoria entre el 55% i el 60% dels votants.



També volen que "s'internacionalitzi" el procés a través "d'aliances" amb organismes com l'OSCE, la UE, l'ONU i el Consell d'Europa.

Els arguments per la independència "sobren", ha afegit Requejo. Per això ha parlat de dèficit fiscal, de falta d'infraestructures o de defensa de la llengua i la cultura, i també de reconeixement internacional i esportiu.



Joan Contijoch, de l'ANC, ha explicat que s'han convidat a l'acte de constitució personalitats del món polític –del Parlament i del Congrés, ha dit–, i també de la cultura, de l'esport i "d'altres nacions sense estat". No han especificat, però, quins seran els assistents a la fila zero de l'acte, perquè encara no estan tots "confirmats".

Presentaran l'acte Jaume Comas, Mercè Montalà, Sergi López i Txell Arana. 

L'acte de constitució es retransmetrà en directe a través del web de l'ANC (www.assemblea.cat) per respondre a peticions "des de l'estranger", com ara casals catalans d'arreu del món.



Abans de constituir-se formalment, l'ANC ha creat 270 assembles locals a diversos municipis del país. Per assistir-hi s'ha habilitat un servei d'autobús. Qui no sigui membre de ple de dret de l'ANC –els inscrits paguen una quota de 45 euros–, haurà de pagar 10 euros per les despeses del Palau Sant Jordi.

L'Assemblea no n'ha fet públic el pressupost.

stats