POLÍTICA
Política 17/10/2013

L'ANC fixa l'11-S del 2014 com a límit per a la declaració d'independència si l'Estat veta la consulta

Accelera la campanya "Signa un vot per la independència", basada en el dret fonamental de petició, per pressionar el Govern perquè convoqui la consulta abans del 31 de maig o perquè tiri pel dret si l'Estat segueix posant pals a les rodes

M.colomer
2 min
Magda Oranich, Santiago Vidal, T

BarcelonaOnze de Setembre del 2014. Aquesta és la data límit que ha fixat l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) perquè o bé el Parlament o bé una assemblea d'electes catalans declarin la independència política de Catalunya si l'Estat veta l'autodeterminació, es nega a reconèixer els resultats d'una eventual votació o suspèn l'autonomia. Així ho ha explicat aquest dijous a la tarda la presidenta de l'entitat independentista impulsora de la Via Catalana, Carme Forcadell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment, l'Assemblea ha anunciat que posa la directa per pressionar el Govern perquè convoqui la consulta abans del 31 de maig del 2014, tal com figura al seu full de ruta aprovat a la primavera d'enguany. Ho faran amb l'acceleració de la campanya "Signa un vot per la independència", basada en el dret fonamental de petició, per expressar als poders polítics del país el suport social a una eventual proclamació unilateral d'independència.

Via inèdita

Segons han explicat en roda de premsa Agustí Carles i Rosa Alentorn, integrants de la sectorial de juristes de l'ANC i del Secretariat Nacional, respectivament, és "la primera vegada a nivell mundial" que es recorre al dret fonamental de petició reconegut per l'Estatut, la Constitució i el dret europeu per reclamar la independència d'un país. "Si tot va com creiem, als llibres d'història jurídica hi formarà part la forma com Catalunya va aconseguir la independència", ha subratllat Carles, que ha destacat el fet que aquesta iniciativa no la pot vetar el Tribunal Constitucional en tant que la reconeix la Constitució. L'ANC preveu la mobilització de 3.000 voluntaris que hauran fet jornades de formació de fedataris per garantir el rigor jurídic del procés de recollida, que compta amb la supervisió d'agents internacionals.

De fet, l'ANC ja ha fet uns mesos de prova pilot de la iniciativa als Vallesos, el Maresme, l'Empordà, el Pla de l'Estany, el Gironès, la Garrotxa, la Selva i el Barcelonès. Ara començarà la segona fase de la campanya, que consistirà a divulgar-la de forma massiva. Els dies 11 i 12 de gener es faran jornades intensives arreu del territori per recollir el màxim nombre de vots signats per la independència, que s'encetarà amb un "acte divulgatiu" que ha de ser la traca d'inici de la recollida. Durant la presentació de la campanya activista, el jutge Santiago Vidal i els juristes Magda Oranich, August Gil Matamala, Pep Cruanyes i Dolors Feliu han signat i dipositat el seu vot per la independència.

stats