Política 01/12/2012

Acusen de suborn el cervell de la trama, Jordi Soriano

A mesura que passen les hores, l'exregidor del PP Jordi Soriano es va perfilant com el cervell de la trama que implicaria Manuel Bustos. L'acusen de suborn, tràfic d'influències i falses denúncies

Laura Díaz-roig
2 min
Jordi Soriano quan era portaveu del PP a l'Ajuntament de Sabadell.

SabadellEls dotze detinguts en l'operació Mercuri van declarar ahir en una sessió maratoniana davant el titular del jutjat d'instrucció 1 de Sabadell i del fiscal anticorrupció Fernando Bermejo. Les declaracions es van allargar tot el dia i, al tancament d'aquesta edició, cinc dels detinguts havien quedat ja en llibertat amb càrrecs, i per a dos dels inculpats, el fiscal havia demanat presó sota fiança.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exregidor del PP a l'Ajuntament de Sabadell Jordi Soriano −apartat del partit fa un any−, que havia de declarar l'últim, encara no havia comparegut, tot i que el seu advocat va assegurar que el seu client s'acolliria al dret de no declarar. Soriano −acusat de tràfic d'influències, suborn i denúncia falsa− estaria situat a l'epicentre de la trama de corrupció urbanística i hauria tingut un paper clau com a intermediari. Segons la investigació, seria l'encarregat de posar en contacte els empresaris de la construcció que volien optar a obres públiques del municipi amb el consistori.

El seu lletrat, Antoni Gassó, va assegurar ahir a l'entrada dels jutjats que Soriano, que va abandonar l'Ajuntament el maig del 2010, no va participar en cap actuació irregular, ja que era a l'oposició i no tenia cap capacitat d'influir en les decisions del govern municipal.

Fonts del PP van explicar dimecres que Soriano va ser expulsat del partit l'any passat, just abans de les eleccions municipals del 22 de maig, perquè "sistemàticament" prenia decisions al marge de les directrius de la direcció del partit. Els Mossos d'Esquadra van escorcollar dimarts les dues cases de l'exregidor −a Sabadell i a la Cerdanya.

Les cinc persones que van quedar en llibertat són l'empresària de la construcció Eva R.M., a la qual el jutge imputa els delictes de suborn i falsedat documental; l'exregidora del PP a l'Ajuntament de Castellar del Vallès Sandra R.G., a qui s'imputa un delicte contra l'administració pública i que es va incorporar a PxC; l'arquitecte tècnic d'una empresa constructora Enrique V.F., imputat per delictes contra l'administració pública i falsedat documental, i Eusebio R.F. i Isidoro A.N., imputats per un delicte contra l'administració pública. El fiscal anticorrupció Fernando Bermejo va demanar presó provisional sota fiança per als altres dos detinguts.

Canvi en la declaració de Bustos

L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, havia de declarar aquest matí, però finalment ho farà demà a les 15.00 h. El seu germà, el regidor d'Espai Públic de Sabadell Francisco Bustos, i la seva dona i cap de gabinet, Montserrat Costa, sí que declararan aquesta tarda, mentre que al matí li tocarà el torn a l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez. Es preveu que la declaració de Bustos de demà s'allargui, ja que el jutge no ha citat cap altre imputat.

El degà del jutjat de Sabadell va impedir a la multitud de periodistes que eren allà d'entrar a l'edifici, ni tan sols al vestíbul, de manera que van haver de fer guàrdia al carrer en un dia gèlid a Sabadell.

stats