Política 18/02/2016

"El nou país durà també el teu nom, Muriel", comiat institucional a l'expresidenta d'Òmnium

El sobiranisme es compromet a seguir treballant pel somni de la diputada de JxSí

Gerard Pruna / Laia Vicens
3 min
El món polític català s'ha reunit per homenatjar Muriel Casals / PERE VIRGILI

BarcelonaEl món polític català s'ha acomiadat aquest dijous de l'expresidenta d'Òmnium Cultural i diputada de Junts pel Sí, Muriel Casals, que va morir diumenge als 70 anys després d'uns dies ingressada en ser atropellada per una bicicleta. En un acte al Parlament, els periodistes Antoni Bassas i Mònica Terribas han estat els encarregats de glosar la biografia de Muriel Casals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, han repassat des dels seus inicis a l'exili fins a la seva etapa al capdavant d'Òmnium, encapçalant algunes de les més grans mobilitzacions que hi ha hagut mai a Catalunya, des del seu pas pel PSUC fins a la seva implicació a la candidatura de JxSí i l'arribada al Parlament, on "la Muriel havia de ser la veu dolça i alhora ferma d'una voluntat que no tothom comparteix però que tothom hauria de respectar". "Adéu, amiga, adéu, bonica", han acabat els periodistes.

L'encarregat de cloure l'acte ha estat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha subratllat que la millor manera d'homenatjar Muriel Casals serà "complir el seu somni". "El nou país durà també el teu nom", ha apuntat Puigdemont, que ha assegurat que ha estat un honor i privilegi haver gaudit de la companyia i l'afecte de l'expresidenta d'Òmnium, i ha reconegut que ja ara la troba a faltar.

El president de la Generalitat ha demanat que el nou país s'inspiri en persones com la Muriel Casals, que han ajudat a fer una societat millor. "El nou país s'ha d'assemblar a les millors persones", ha afegit. Puigdemont ha considerat que Muriel Casals representava molts dels valors que han de formar les bases fundacionals del nou país, com ara el progrés, la inclusió, la justícia social, la cultura, la proximitat, la humanitat i l'altruisme.

"Nosaltres, els murielistes"

Abans havia parlat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que ha reivindicat la figura de Muriel Casals com una "bona persona i una dona lliure". Cuixart ha recordat com des del capdavant d'Òmnium Casals va encapçalar algunes de les reivindicacions del país, fins al punt que va haver-hi un moment que "la Muriel ja no només era d'Òmnium". Era de tots. Havia esdevingut, al costat de Carme Forcadell, "bandera dels anhels de molta gent". Cuixart, que ha parlat de "nosaltres, els murielistes", ha celebrat que el comiat popular es faci a les portes del Parlament, simbolitzant que ella havia de ser "la veu de molta gent". "El seu comiat d'honor només pot ser allà, al carrer. Veniu, que ens abraçarem", ha conclòs.

Forcadell: "Continuarem treballant pel nostre somni"

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha pres la paraula visiblement emocionada. "Continuarem treballant pel nostre somni, una mica més tristos, però ferms com una roca, com tu voldries", ha dit Forcadell, recordant les ja cèlebres paraules de Casals en el concert de la Llibertat: "Nosaltres som el somni".

Forcadell ha dit que en moments de dificultats pensarà en ella "per mirar de trobar un punt d'entesa". "Et trobarem a faltar, però ens queda el teu dolç record i el teu exemple", ha afegit, reivindicant unes paraules de Muriel Casals en què afirmava que "viure en llibertat és saber respectar qui pensa diferent".

La presidenta del Parlament ha assegurat que la trajectòria de Casals –de qui ha remarcat la seva "humilitat, fermesa i coratge"– és un "exemple d'implicació en el país". "Ens va demostrar que és possible liderar grans canvis i fer-ho amb humilitat i amb un somriure", ha assegurat Forcadell.

Representants de tots els partits

A l'homenatge han acudit els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol, José Montilla, Pasqual Margall i Artur Mas, així com els expresidents del Parlament, Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

L'acte ha estat presidit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i ha estat presentat per l'actriu Sílvia Bel. Hi han anat també representants de tots els partits polítics del Parlament. El líder del PP, Xavier García Albiol, és l'únic president de grup que no hi ha acudit.

La nota musical l'ha posat la companyia Elèctrica Dharma, que ha interpretat "Sant Martí del Canigó", Maria del Mar Bonet, el violoncel·lista Pau Codina, Gabriel Fauré i el Cor de Cambra del Conservatori del Liceu, que ha tocat 'El cant de la senyera' per tancar l'acte.

L'acte cívic

Hi intervindran figures properes a Casals

Just quan acabi l'acte institucional, començarà un acte de comiat al Passeig dels Til·lers del Parc de la Ciutadella sota el lema "El millor homenatge, la victòria". Aquesta convocatòria d'Òmnium s'obrirà a tots aquells ciutadans que vulguin acomiadar-se de Casals. Està previst que a l'acte cívic hi intervinguin diverses figures properes a Casals.

Òmnium convida també a penjar fotografies amb Casals a les xarxes socials, amb l'etiqueta #homenatgeMuriel.

stats