Política 09/02/2014

Antifrau té 86 investigacions obertes per possibles malversacions que sumen 300 milions

El director de l'oficina és partidari de combatre la corrupció tipificant com a delicte l'increment injustificat de patrimoni dels càrrecs públics

Efe
1 min
El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de ALfonso, ha presentat el baròmetre de la percepció de la corrupció. ACN

BarcelonaEl director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, ha reconegut aquest diumenge que té 86 investigacions obertes per presumptes malversacions de fons públics per un valor aproximat de 300 milions d'euros. D'aquestes, una quinzena ja són en mans de la fiscalia, que n'ha arxivat tres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'Oficina, un ens de caràcter independent, té ara mateix més de 600 denúncies, ha dit De Alfonso en una entrevista a TV3. En els últims anys, ha explicat, han augmentat els casos de corrupció i també la seva visibilitat, ja que la majoria són fets que es van començar a executar fa més de cinc anys.

Tot i això, ha remarcat que cada vegada hi ha menys casos de presumptes corrupteles, ja que s'han reforçat els mecanismes de prevenció i control.

El responsable d'Antifrau des del juliol del 2011 s'ha mostrat partidari de tipificar com a delicte l'increment injustificat del patrimoni d'un càrrec públic.

Ha assegurat que detectar aquests casos seria "facilíssim", ja que es tractaria de crear un registre en el qual els càrrecs públics detallessin el patrimoni que tenien en arribar a l'administració i en sortir-ne.

Segons De Alfonso, això permetria descobrir si la persona en qüestió ha engrandit el patrimoni de forma substancial durant el seu pas per l'administració, sense que aquest enriquiment es correspongui amb el sou que tenia com a càrrec públic.

"Si no ho pot justificar, llavors és un delicte", ha subratllat. Ha defensat també més transparència en el finançament dels partits públics i que es regulin els lobis o grups de pressió, perquè les seves possibles donacions no siguin "a canvi d'alguna cosa".

stats