Política 22/11/2016

Arrimadas retreu a Puigdemont que acompanyi Homs als tribunals: "No hi va amb els autònoms i les famílies"

El PSC exigeix al president de la Generalitat que vagi a Madrid a negociar i no a donar suport a companys de partit

Núria Orriols
3 min
Inés Arrimadas, al Parlament / ACN

BarcelonaA poques hores que el Congrés de Diputats voti el suplicatori de Francesc Homs perquè sigui jutjat pel procés participatiu del 9-N (és un tràmit necessari perquè el Tribunal Suprem pugui tirar endavant una causa contra un diputat), Ciutadans i el PSC han censurat el viatge del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a Madrid per donar suport al cap de files del PDECat i exconseller de la Presidència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ens estranya que Puigdemont vulgui acompanyar Homs en la seva lluita i no assistir a la conferència de presidents autonòmics" per a la millora del finançament, ha dit la cap de files al Parlament, Inés Arrimadas, i tampoc acompanyi als jutjats autònoms i famílies que tenen problemes amb la justícia -ha afegit.

Per la seva banda, la portaveu socialista al Parlament, Eva Granados, també s'ha sumat a la crítica i ha exigit al president de la Generalitat que vagi a Madrid a negociar amb el govern espanyol i no a donar suport a companys de partit. A més, ha lamentat que el president i Oriol Junqueras, vicepresident del Govern, viatgin el mateix dia que es reuneix el consell executiu per, en teoria, prendre decisions per gestionar el dia a dia. "Si van a Madrid haurien d'anar-hi per negociar amb el govern d'Espanya", ha dit Granados.

A favor del suplicatori

Per a Arrimadas, el fet que el Congrés hagi de sotmetre a votació si es pot jutjar o no un diputat és un "privilegi" que s'ha d'abolir encara que estigui pensat com una garantia per evitar la persecució política dels tribunals. "Des dels parlaments no es pot bloquejar una actuació judicial, la resta de ciutadans no tenen aquesta sort", ha argumentat Arrimadas sobre la votació que es produirà aquesta tarda per decidir si Francesc Homs serà jutjat.

Malgrat estar en contra dels suplicatoris i l'aforament d'alguns càrrecs públics, Arrimadas ha assegurat que respectaran la llei i participaran en la votació perquè és el que marca la norma vigent. Això sí, s'ha compromès a treballar per canviar-la i acabar amb el que considera "privilegis".

Els socialistes tampoc s'oposaran a aquest judici tot i les manifestacions en contra la judicialització de la política."El conflicte polític no se solucionarà als tribunals [...] però creiem que s'ha de dur a terme el judici perquè no creiem en els aforats", ha dit la portaveu del PSC en declaracions als mitjans de comunicació als passadissos de la cambra catalana.

Arrimadas: "Celebrem el canvi de tarannà del PP"

Més enllà dels gestos de diàleg, Ciutadans vol reformes. Així s'ha expressat Arrimadas després del nomenament d'Enric Millo com a delegat del govern espanyol i la disposició al diàleg que ha exhibit la Moncloa els últims dies. "Necessitem un plantejament polític d'alçada que doni respostes", ha reclamat Arrimadas, que ha afegit que a més a més d'anar als tribunals "s'ha de fer política". En aquest sentit, ha celebrat el "canvi de tarannà del PP" per apostar ara per una etapa més dialogant però ha lamentat que hagi hagut de perdre la majoria absoluta per fer aquesta aposta. "És graciós que ens hagin criticat per demanar diàleg i ara el vulguin ells", ha reblat.

En tot cas, el blanc de crítiques d'Arrimadas no ha sigut el govern espanyol sinó el president de la Generalitat per mantenir-se, segons ella, en una actitud de confrontació. Així, tal com ha fet el PP els últims dies, ha reclamat a Puigdemont que participi en la reunió de presidents autonòmics per reformar el sistema de finançament.

Una proposició de llei per lluitar contra la violència de gènere

Aquest dimarts al Parlament, Ciutadans ha presentat una proposició de llei per combatre la violència de gènere, aprofitant que divendres és el dia mundial en contra d'aquesta xacra social. C's proposa que l'administració faciliti gossos terapèutics per a les víctimes de maltractaments per tal que disposin d'una "eina més" a l'hora de superar l'experiència traumàtica. Segons Arrimadas és una ajuda que funciona i que ja s'aplica a Múrcia i s'estudia fer-ho al País Valencià.

La dirigent de C's també ha instat la Generalitat a desenvolupar els articles de la llei d'igualtat de gènere no suspesos pel Tribunal Constitucional, sobretot en l'àmbit educatiu, perquè s'ha detectat un augment de casos de violència masclista entre els adolescents.

stats