Política 23/04/2012

Artur Mas: "Si l'Estat intervé Catalunya, convocaré eleccions"

El president de la Generalitat admet en entrevistes a 'El Punt Avui' i a 'Els Matins' de Tv3 que no desitja aquesta situació. També avança que si el govern espanyol "no paga els deutes", votaran contra els pressupostos

Ara
3 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha dit aquest dilluns en una entrevista a 'Els matins', de TV3, que no descarta convocar eleccions anticipades si el govern espanyol intervé la Generalitat. Mas ha dit que no desitja aquesta situació i ha assegurat que ell no buscarà aquest escenari, perquè preferiria poder esgotar la legislatura, però ha reconegut que estem en un moment "francament delicat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, el president deixat molt clar que si el govern espanyol no paga els deutes que té amb Catalunya, "haurem de votar en contra dels pressupostos". Per Mas, "fer veure que aquests deutes no existeixen és de govern poc seriós", ha dit, assegurant que no busca "ni la confrontació ni la baralla" amb Madrid, sinó que "ens paguin els diners que ens deuen", i ha reiterat que si això no passa, "el grau de desconfiança, per part nostra, amb aquest govern, serà molt gran".

Mas ha reconegut que la trobada del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, amb el ministre d'Economia, Cristóbal Montoro, el dissabte, on es va abordar aquesta qüestió, "no va anar bé". El president ha avançat que té "pendent" una reunió de caràcter privat amb Rajoy "per explicar-li la transcendència del pacte fiscal", cosa que encara no ha fet des que Rajoy és president del govern espanyol. "No tinc una gran confiança en que arribi a bon port", ha reconegut, "però val la pena intentar-ho", ha dit Mas recordant que "Catalunya no ha fet mai una aposta tan rotunda com està fent en aquest moment". El president ha volgut subratllar la importància d'arribar a la sobirania fiscal a través d'un pacte –"la nostra voluntat és que sigui un acord entre Catalunya i l'Estat", ha dit–, però també ha destacat que "anar cap a la sobirania fiscal és un camí inevitable, perquè és una opció que té el suport d'entre el 70% i el 80% dels catalans".

Quan se li ha preguntat sobre la possibilitat de fer una consulta popular per demanar als catalans si volen la sobirania fiscal, Mas ha dit que no ho descarta. "Hem impulsat una llei de consultes al Parlament, i un cop estigui aprovada tindrem una nova eina per organitzar aquest tipus de consultes", ha dit. "És evident que aquest és un gran tema de país, i no descarto fer una consulta popular sobre aquesta qüestió".

"Alguna retallada més"

D'altra banda, el president ha reconegut que als pressupostos que el govern espanyol vol tirar endavant "falten diners per a Catalunya", i això vol dir, segons ha dit, "que si no hi ha els diners que necessitem haurem de fer alguna retallada més", tot i que no ha concretat on es farà i ha reconegut que "no és agradable".

En la mateixa línia s'ha mostrat en una entrevista a 'El Punt Avui', on Mas no sacralitza "el fet d'acabar la legislatura" i explica que un dels condicionants per no acabar-la seria que l'Estat es plantegés "intervenir Catalunya": "S'ha de donar la cara" a l'hora d'anunciar les retallades. Des del seu punt de vista, els governs espanyols, "quan tenen majoria absoluta" tenen "impulsos centralitzadors", tot i això nega que els seus consellers vagin a Madrid a rebre instruccions del que s'ha de fer. Ell opina que a Madrid hi va a fer propostes.

Sobre les retallades, que han caracteritzat la seva acció de govern des que hi va arribar, diu que a Catalunya ja se n'han fet, i que ara se n'hauran de fer més arran de les retallades del govern de Madrid. Tot i això, Mas atribueix aquesta dosi extra de retallades a Catalunya perquè té "un volum molt alt de deute", "una herència". També diu que en alguns casos "no queda greix", que estem "a punt de tocar os" amb les retallades per no desmuntar els "fonaments de l'estat del benestar".

stats