ONZE DE SETEMBRE
Política 10/09/2013

"El poble de Catalunya ha de ser consultat l'any vinent sobre el seu futur": el discurs de Mas, en 10 frases

El president de la Generalitat defensa que "dret a decidir, prosperitat, justícia social i qualitat democràtica són parets mestres de la casa que volem construir"

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, durant el missatge institucional de la Diada / JORDI BEDMAR

BarcelonaVoluntat ferma amb el dret a decidir:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1: "Ahir vam inaugurar el Born Centre Cultural, [...] un espai que és la prova més evident que ni la negació de totes les llibertats pot acabar amb un poble si aquest és ferm en la seva voluntat de ser i constant en el seu esforç."

2. "Demà tornarem a tenir una gran mostra de patriotisme, de civisme i de compromís. [...] També quan centenars de milers de ciutadans enllaçaran les seves mans per expressar de nou aquest anhel de llibertat, de pau, de democràcia i de justícia social."

3. "El meu compromís, avui, no només és tan sòlid com el de fa un any, sinó que és clarament explícit: el poble de Catalunya ha de ser consultat l'any vinent sobre el seu futur polític. [...] Estic disposat a utilitzar tots els instruments democràtics i legals a les meves mans per facilitar que els ciutadans de Catalunya puguin decidir el seu futur com a país."

4. "Adreçant-se a Espanya [Salvador Espriu] proclamava: "Escolta, Sefarad: les persones no poden ser si no són lliures". Tres segles després, l'anhel de llibertat segueix ressonant de nord a sud, i de llevant a ponent. I ressona amb més força que mai."

La necessitat de gestionar amb seny el procés:

5. "De la mateixa manera que el meu compromís és inequívoc, també ho és la meva voluntat que el procés sigui gestionat amb seny, que fem bé les coses. Perquè només fent molt bé les coses podrem aconseguir els nostres objectius."

6. "Al costat del full de ruta hi ha una 'catalan way', una via catalana, una manera de fer: democràcia, diàleg, legalitat, civisme, esperit pacífic i àmplies majories. I respecte a les minories, perquè qualsevol projecte de país ha d'estar al servei del país sencer, és a dir, dels set milions i mig de catalans i de catalanes."

Altres reptes socials, econòmics i democràtics:

7. "Altres reptes, objectius i desafiaments se situen al mateix nivell [que el dret a decidir]: aixecar el país econòmicament, redreçar-lo socialment, enaltir-lo democràticament."

8. "Dret a decidir, prosperitat, justícia social i qualitat democràtica són parets mestres de la casa que volem construir. Si una d'aquestes parets s'esquerda, tota la casa queda afectada."

9. "Encara que sigui amb instruments insuficients, fins i tot en algunes ocasions dramàticament insuficients, estem treballant en reforçar totes les parets mestres. Amb la modèstia de saber que s'han comès errors."

10. "La nostra Diada Nacional també és això: construir un país socialment just, econòmicament benestant, culturalment avançat i democràticament exemplar."

stats