Política 13/11/2014

Junqueras refreda la llista conjunta amb CDC després de reunir-se amb Mas

Coincideixen en la necessitat d'eleccions per fer "un pas endavant" i ERC manté que no aprovarà el pressupost

Oriol March / Sara González
2 min
El president del Govern, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, s'han reunit aquest dijous al Parlament, per primer cop després del 9-N / EFE

BarcelonaDesprés de l'enèsima negativa del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a pactar un referèndum per decidir el futur polític de Catalunya, el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, coincideixen a assenyalar les eleccions com l'única via "per fer un pas endavant". Els dos dirigents s'han reunit per primera vegada al Parlament després del 9-N per explorar si és possible consensuar un full de ruta comú. I és que, si bé el líder dels republicans ha admès que tots dos pensen que cal una convocatòria electoral, resta pendent acordar l'objectiu, el com i el quan.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que ha assegurat que a la reunió hi ha hagut "sintonia" i comprensió mútua pels respectius posicionaments, Junqueras ha tancat un cop més la porta a la llista unitària liderada per Mas, que no contemplen ni ICV-EUiA ni la CUP: "No es tracta que un sol conductor condueixi quatre o cinc cotxes simultàniament, sinó que els passatgers ens posem d'acord sobre on anem, per quin camí i quan". En concret, el líder d'ERC ha puntualitzat que l'acord passa per acceptar que l'objectiu és la independència, dibuixar un camí comú per exercir-la i dissenyar-ne la Constitució i fixar un calendari que, segons els republicans, ha de tenir uns tempos "que no poden ser llargs". Malgrat que Junqueras ha defensat que les eleccions s'han de convocar "com més aviat millor", ha assegurat que per Mas aquesta qüestió és "menys rellevant que altres".

En aquest primer contacte després del 9-N, Junqueras també ha deixat clar al president que el seu partit no pensa aprovar uns pressupostos amb 4.000 milions menys d'ingressos. Ha assegurat que Mas "entén" el posicionament dels republicans, que veuen aquests comptes "inviables" i que tots dos estan d'acord a assenyalar el govern espanyol com el principal responsable.

Ronda de contactes

Mas i Junqueras s'han reunit aquest dijous en el que suposa la primera etapa de la ronda de contactes que Mas té previst de celebrar amb tots els partits favorables al dret a decidir, incloent-hi el PSC. La cita entre Mas i Junqueras, que es van reunir per última vegada al Palau de la Generalitat, arriba després que el president d'ERC ja hagi presentat el seu full de ruta cap a la independència. Un pla basat a celebrar unes "eleccions constituents" amb un programa comú pactat pels partits sobiranistes, un govern de concentració i la redacció d'una Constitució catalana referendada. CDC, en canvi, és partidària de bastir una "candidatura de país" tenint en compte el que anomenen "excepcionalitat del moment" arran del procés sobiranista.

Mas té previst reunir-se aquests dies amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i també amb Joan Herrera (ICV-EUiA), David Fernàndez (CUP), Josep Rull (CDC) i Ramon Espadaler (Unió). En la seva compareixença d'aquest dimarts, el president va indicar que un cop acabés de parlar amb tothom faria la seva pròpia proposta. Tot i considerar que les eleccions "no són objectiu", sinó un "instrument", és l'escenari més probable després de la negativa de Rajoy.

stats