DEBAT DEMOCRISTIÀ
Política 13/06/2015

Aval de la tercera via al sí a Unió

Miquel Roca abona la pregunta dels afins a Duran i els crítics acaben la campanya elevant el to

Oriol March
3 min
SUPORT ABANS DE LA CONSULTA El secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, va rebre el suport de Miquel Roca i de Josep A. Duran i Lleida en el fòrum Barcelona Tribuna organitzat pel diari La Vanguardia a dos dies de la consulta democristiana sobre el procés.

BarcelonaL’Hotel Palace de la Gran Via de Barcelona és un dels espais predilectes de les trobades informatives de la classe política amb l’establishment de la ciutat. I, just en l’últim dia de campanya interna a Unió per la consulta del 14 de juny, va acollir un dinar patrocinat per La Vanguardia en què el protagonista era el secretari general dels democristians, Ramon Espadaler. “Un amic”, va resumir Miquel Roca, advocat de la infanta i històric de CiU encarregat de presentar l’acte. Espadaler va fer servir en múltiples ocasions una de les paraules preferides de l’auditori -diàleg- i va reivindicar el “rigor” i la “moderació” davant d’un públic representant d’una tercera via que segueix sense resposta de l’Estat. “El diàleg dóna fruits. Hem de ser persistents”, va dir el conseller.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A primera fila hi havia els altres consellers d’Unió al Govern -la vicepresidenta, Joana Ortega, i el titular d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí- a més del líder dels democristians, Josep A. Duran i Lleida. Cap representant, això sí, de Convergència: els nacionalistes han preferit callar a l’espera del que passi demà a partir de les vuit del vespre, quan es comenci a conèixer els resultats definitius del procés intern d’Unió. Espadaler va veure com Roca, en la seva presentació, avalava la complexa pregunta plantejada per la direcció assenyalant que la del 9-N “tampoc era fàcil”. “Tens la solidaritat de tots nosaltres. Ens estàs fent quedar bé”, va concloure l’excap de files de CiU a Madrid. Es referia al seu paper com a conseller i, també, a la feina com a secretari general d’Unió però sense aclarir en nom de qui parlava en utilitzar la primera persona del plural.

La pròxima legislatura

Espadaler, que no es va estar de recordar que els democristians no eren partidaris d’avançar les eleccions, va voler fer saber a l’auditori que té esperances dipositades en la futura composició del Congrés per reprendre el diàleg amb l’Estat. “Som conscients que ara això no és possible”, va considerar el secretari general d’Unió, que també va fer una crida a no generar “falses expectatives” davant d’un “nou front de possibilitats” que sorgirà del futur Parlament espanyol.

Espadaler no es va estar de llançar dards als crítics, especialment a l’hora d’assenyalar que el procés intern d’Unió no ha de servir per fer la llista del president Artur Mas de cara al 27-S. També va voler deixar clar que el 14-J no és un “plebiscit contra ningú”, en referència a la continuïtat de Duran al capdavant d’Unió. Una visió que contradiu la que va donar dimecres el mateix president del comitè de govern quan va indicar que, en cas de victòria del no, la direcció -ell inclòs- faria un pas enrere. Espadaler va ser molt curós a l’hora de desvincular el procés intern de la composició del Govern, tot i que les especulacions -també dins de CiU- són intenses.

Els crítics, mentrestant, van tancar la campanya en un acte a l’Ateneu Barcelonès en què van participar tres representants històrics -Núria de Gispert, Joan Rigol i Raimon Carrasco-, un representant dels joves -Daniel Serrano- i dos membres del comitè de govern -Antoni Castellà i Mercè Jou-. De Gispert, en una intervenció molt aplaudida, va revelar que hi ha gent pel carrer que li demana “fer fora Duran”, i va considerar que si Mas guanya les eleccions del setembre “serem un país independent”. “No volem que el procés es debiliti. El president s’hi ha jugat la pell, i això als de l’altre costat [els del sí] els molesta”, va considerar la presidenta del Parlament, a qui des de sectors oficialistes se l’ha acusat de ser més pròxima a Jordi Pujol -de qui va ser consellera als noranta- i a Mas que no als dirigents d’Unió.

Jou va interpel·lar directament Ortega: “Li demano que faci una reflexió perquè s’ha situat en el lloc equivocat”. La campanya a Unió ha sigut breu però intensa, i ha obert ferides que seguiran supurant sigui quin sigui el resultat demà. Això ho admeten els dos sectors que s’enfronten a les urnes.

stats