Política 19/01/2014

Mas a la BBC: "La consulta no és il·legal. Hem identificat 5 vies legals dins la Constitució"

El president de la Generalitat defensa el dret a decidir dels catalans en una entrevista a la cadena britànica, que en un reportatge compara el procés català amb el d'Escòcia

Acn
3 min
L'entrevista d'Artur Mas a la BBC

LondresEl president de Catalunya, Artur Mas, assegura en una entrevista a la BBC que no es pot "aturar un moviment democràtic i pacífic" com l'iniciat pels catalans per celebrar un referèndum d'independència. La cadena britànica analitza en un reportatge escrit d'Alan Little la situació a Catalunya, i la compara amb Escòcia. L'entrevista de la BBC a Mas és la primera d'aquesta legislatura per a un mitjà global.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Emissió en 'prime time'

La cadena britànica té previst donar una cobertura "massiva" a aquesta entrevista exclusiva a través dels seus diversos canals, destaca la Generalitat en una nota. Es podrà veure als telenotícies de la tarda i del vespre de la BBC One, 'News at Six' i 'News at Ten', que tenen un seguiment massiu de l’audiència britànica, així com al canal de notícies de 24 hores i les emissores de ràdio durant tot el dia, a més del web de la cadena.

La BBC World també té previst difondre-la dilluns al matí, en el moment de màxima audiència a Europa, i emetre-la tot el dia. La versió més llarga de l’entrevista es podrà veure també al canal BBC World News, els butlletins del qual tenen una audiència d’entre 5 i 6 milions de persones.

Un periodista estrella

Per fer l'entrevista, la BBC ha desplaçat a Barcelona un equip encapçalat per un dels seus periodistes més experimentats de la secció internacional, Allan Little, que va cobrir la transició sud-africana a la democràcia i va ser corresponsal a Moscou i París, entre altres assignacions, segons remarca la nota de la Generalitat.

Preferència per Londres

"No es podrà convèncer els catalans que no tenen el dret a votar", defensa el president de la Generalitat, que admet que li agradaria que el govern espanyol actués "amb la mateixa mentalitat" que el britànic i permetés un referèndum. "El nostre objectiu és assolir un acord, però la diferència és que a Espanya el govern central diu que no tenim el dret a votar", remarca.

El marc legal

"Espanya, però, ha dit que la decisió és il·legal i que el referèndum no es farà", remarca la BBC. "No és il·legal. El govern espanyol diu que els nostres plans són il·legals, però no és veritat. Hem identificat cinc marcs legals diferents per organitzar i fer la consulta", assegura Mas.

La diferència amb Escòcia

La televisió britànica admet que la situació té un "marcat contrast amb la d'Escòcia", on es va arribar a un acord "sobre el moment de la votació i la pregunta". 

"Això marca la diferència", defensa el president català. Mas creu que amb la seva actitud el govern britànic està intentant que "Escòcia no marxi". "Mentre que el govern espanyol està intentant garantir que Catalunya no pugui marxar", explica.

Mas enveja "la mentalitat britànica"

"El govern britànic i la campanya antiindependència 'Better Together' han dit que respectaran el resultat del referèndum", assenyala el reportatge de la BBC. "Tenim una mica d'enveja del que està passant al Regne Unit", explica Artur Mas al reporter de la BBC. Mas assegura que li agradaria treballar amb polítics que tinguessin "la mentalitat britànica".

Confiança en un canvi de Madrid

"Si tens una nació, Escòcia o Catalunya, i una gran majoria de la població d'aquesta nació està demanant fer un referèndum, democràcia real, què has de fer? T'has d'asseure a la taula i assolir un acord, i permetre a la gent votar. Aquesta és la via britànica. I m'agradaria que Espanya fes exactament igual, tingués la mateixa mentalitat", admet Mas. Amb tot, el president de la Generalitat assegura que està "bastant segur" que "al final el govern espanyol reaccionarà d'alguna manera".

stats