Política 09/11/2014

El jutges diuen 'no' a les denúncies contra el 9-N i mantenen les urnes

Els jutges de guàrdia de Barcelona, Tarragona, Badalona i Manresa han rebutjat les mesures cautelars sol·licitades per partits polítics i particulars. La fiscalia continua recopilant dades

Laura Díaz-roig
3 min

BarcelonaEls jutges de guàrdia de Barcelona, Tarragona, Manresa i Badalona han rebutjat les mesures cautelars sol·licitades per partits polítics i particulars i han decidit mantenir les urnes del 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), a Barcelona, el titular del jutjat d'instrucció número 3 de Barcelona ha admès a tràmit 15 denúncies durant tot el dia, entre elles una d'UPyD, dues de Plataforma per Catalunya i una d'un regidor del PP de Badalona.

En aquestes denúncies es demanava el tancament dels edificis públics que són punts de votació, el decomís de tots els mitjans materials i la detenció dels "autors i responsables dels delictes". UPyD ha denunciat el president de la Generalitat, Artur Mas, la consellera d'Educació, Irene Rigau, i el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, per delictes de desobediència, prevaricació i omissió del deute de perseguir delictes. A més, Plataforma ha denunciat la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega.

El magistrat ha obert diligències per a totes elles, que seguiran la instrucció habitual tal i com es fa per a qualsevol denúncia que es tramita en el jutjat de guàrdia.

El magistrat ha obert diligències per totes elles, que seguiran la instrucció habitual tal i com es fa per a qualsevol denúncia que es tramita en el jutjat de guàrdia per analitzar si els fets denunciats són constitutius de delicte. Ja ha avisat, però, que les persones denunciades són aforades i que, per tant, en cas de delicte correspondrà al TSJC assumir el cas. Afegeix que el Tribunal Constitucional té la competència exclusiva pel que fa a "si les normes legals s'ajusten o no al text constitucional".

D'altra banda, i en la mateixa línia que la Fiscalia, considera desproporcionada la retirada de les urnes i materials. "No és proporcionada i no hi ha en aquests moments raons d'urgència o relatives a l'ordre públic que aconsellin adoptar [aquesta mesura]".

El magistrat ha obert diligències perquè s'investigui si els fets denunciats són constitutius de delicte. En relació a la denúncia d'UPyD, després d'escoltar la fiscalia, ha decidit no acordar cap de les mesures cautelars.

El jutjat de guàrdia de Badalona ha rebut una denúncia d'un particular i no ha acordat cap de les mesures cautelars demanades. En aquest cas no s'ha admès a tràmit per un error de forma –falta de signatura del denunciant– i un error de fons. Recorda, a més, que no s'ha produït cap incidència.

En la mateixa línia, el jutjat de guàrdia de la ciutat de Tarragona ha rebut dues denúncies de particulars. El jutge, un cop traslladades a la Fiscalia, ha acordat instar els Mossos d'Esquadra que identifiquin els locals públics on s'estan produint les votacions però, tot i que en algun dels casos també es demanava retirar les urnes, no ha acordat cap mesura sobre aquesta qüestió.

El jutjat de guàrdia de Manresa ha rebut un total de sis denúncies, cinc d’elles presentades per PxC -que sol·licitaven mesures cautelars- i una altra presentada per un particular. La magistrada, després de donar trasllat al ministeri fiscal, ha resolt no acordar cap de les mesures sol·licitades, tot i que ha obert diligències.

La fiscalia recopila dades

La Fiscalia General de l'Estat ha assegurat aquest vespre que "continua recopilant dades" en l'àmbit de la seva investigació, iniciada el dissabte i després de totes les denúncies presentades per "valorar la possible concurrència de responsabilitats penals" i, si cal, "exercir les oportunes accions legals".

p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 120%; widows: 2; orphans: 2; }p.western { font-family: "Tahoma",sans-serif; font-size: 14pt; }p.cjk { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 14pt; }p.ctl { font-family: "Tahoma",sans-serif; font-size: 14pt; }a:link { color: rgb(0, 0, 255); }

stats