Política 27/03/2016

CDC avisa la CUP que ara no toca "repartir carnets d'independentisme" sinó disposar de nous pressupostos

La portaveu dels nacionalistes, Marta Pascal, sosté que seria un "error col·lectiu" no tenir nous comptes per a aquest 2016

Ara
3 min
Marta Pascal, portaveu de CDC, en una entrevista a l'ACN

BarcelonaLa portaveu de Convergència, Marta Pascal, ha avisat la CUP que ara no toca "repartir carnets d'independentisme", sinó posar-se d'acord per aprovar uns nous pressupostos, una eina "fonamental" per construir un nou estat. "El que no podem fer és anar a construir un estat amb les mans lligades darrere l'esquena, i no tenir pressupostos és un exemple d'anar amb les mans lligades darrere l'esquena. Aquí, o tots fem un exercici de responsabilitat o això no pot anar bé", ha advertit en una entrevista amb l'ACN. Un avís que ja va fer ahir dissabte a l'ARA la consellera de la Presidència, Neus Munté, que va donar per fet que l'esquerra alternativa donarà suport als comptes. Pascal ha trobat legítim que els cupaires vulguin marcar perfil, però ha demanat "deixar els matisos per al després". "Aquí no hem vingut a donar carnets d'independentisme sinó a fer el nou estat", ha remarcat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que la CUP presentés una moció on insta a complir la resolució del 9-N malgrat l'anul·lació del TC –que va generar crítiques dins de Junts pel Sí–, Pascal ha assegurat que pot entendre que els cupaires tinguin la necessitat de visualitzar la seva posició política, de diferenciar-se en algun sentit de la de coalició independentrista, però ha advertit que això no pot impedir que es pugui arribar a un acord sobre els pressupostos. "Perquè si no ens haurem de preguntar si realment hem vingut a construir un estat o no", ha apuntat.

"No hem vingut a fer gesticulacions per veure qui és més independentista o més pur en el plantejament de tenir un nou estat, hem vingut a fer-ho possible, i em sembla una mica absurd caure en aquests exercicis d'anar marcant perfil propi constantment", ha insistit.

La convergent ha reconegut que seria "molt estrany" que la CUP no avalés els comptes, perquè els cupaires són conscients, ha dit, que són "fonamentals perquè el procés tiri endavant". Tot i que el Govern està obert a parlar amb altres grups, Pascal ha apostat per "fer-ho fàcil": "Si amb la CUP compartim full de ruta i compartim l'horitzó que és el del nou estat, i tots tenim clar que sense uns pressupostos no anirem endavant, jo diria que estem pràcticament obligats a posar-nos d'acord, perquè això és el que també dóna compliment al que ens va demanar al gent el 27-S, que féssim possible i viable el nou estat".

En aquest sentit, ha alertat que seria un "error col·lectiu" no aconseguir aquest acord pressupostari, perquè "la gent no entén que en el moment més clau" cadascú estigui "més pendent de com és cadascú que no pas del que és fonamental, que és fer el nou estat". Pascal ha demanat "no distreure's" de l'objectiu final i "deixar els matisos per al després", i més tenint en compte que hi ha un Estat al davant que "no ho posarà fàcil".

Normalitzar les diferències internes de Junts pel Sí

Pel que fa a JxSí i les seves diferències internes, Pascal ha apostat per viure-ho "amb normalitat", tenint en compte que es tracta d'una coalició de diferents partits, i tots tenen les seves pròpies idees. És més, ha considerat que seria fins i tot "artificial" que s'intentés explicar a la gent que tots pensen igual i que són "absolutament monolítics". En tot cas, ha remarcat que els matisos poden existir, però el que està clar és que "no hi ha fissures" en la fita de la consecució d'un estat.

Després de treure ferro a les votacions diferenciades que s'han produït, Pascal ha indicat que els diputats de CDC encara no han decidit com es posicionaran en la proposta de resolució que han registrat els seus companys d'ERC i alguns independents per no renovar els concerts a les escoles que segreguen per sexe.

La portaveu de Convergència ha vinculat la posició al debat intern que també està fent el partit, tot i que ha recordat que els convergents sempre han defensat la llibertat dels pares a escollir centre. En la seva enquesta del 'Torn obert', el 72,9% dels militants i simpatitzants de CDC considera que en la concertació dels centres educatius s’ha de tenir en compte el caràcter mixt pel que fa referència al gènere.

stats