NOVA ETAPA
Política 01/11/2015

Rull avisa que hi haurà noves eleccions si Mas no és reelegit

Convergència afronta amb tensions internes la gestió del resultat del 27-S

Oriol March
3 min
Artur Mas, acompanyat a la imatge de Josep Rull i Lluís Corominas, presidirà demà 
 La reunió que mantindrà la direcció de Convergència a la seu del partit.

BarcelonaEls dirigents de Convergència arribaran puntualment demà, abans de les deu del matí, a la seu del partit al carrer Còrsega de Barcelona. Els torns de l’entrada s’aniran obrint, caminaran pocs metres fins als dos ascensors que hi ha al fons del hall i pujaran fins a la setena planta de l’edifici. Allà hi ha la sala on es reuneix, el primer dilluns de cada mes, el comitè executiu nacional de la formació que lidera Artur Mas. No serà una reunió qualsevol: la difícil gestió del resultat electoral del 27-S i la negociació amb la CUP derivada del dibuix sorgit de les eleccions han tensionat el partit i, més en privat que en públic, ja s’han pogut sentit crítiques al rumb que està seguint la nova legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Quan s’expressin aquestes opinions -legítimes- allà on toca, en parlarem a fons”, va reptar ahir el coordinador general de CDC, Josep Rull, en una entrevista a RAC1. Es referia a les crítiques sobre la declaració d’inici del procés pactada entre Junts pel Sí i la CUP que va ser àmpliament comentada a la reunió del consell executiu d’aquest dimarts després que l’aprovés el comitè de direcció dels nacionalistes. “Si n’hi ha [de crítiques], cal posar-les damunt la taula”, va afegir Rull. Hi ha un sector dins de Convergència que veu “inviable” trobar estabilitat amb la CUP i que ja parla obertament de preparar el terreny per a unes noves eleccions.

És possible aquest escenari? “Si Mas no és investit president, els ciutadans de Catalunya tornaran a fer d’àrbitres”. No és l’opció més desitjada per Rull, un dels dirigents que està més convençut del marge d’acord amb la CUP per tirar endavant el full de ruta independentista.

Convergència, el partit que acumula més poder a Catalunya -hegemònic a escala local, al capdavant de les quatre diputacions i amb el Govern en funcions a les seves mans-, afronta amb escletxes la fase més incerta de la negociació del procés. Aquests són els quatre fronts oberts que té la formació que lidera Mas pràcticament una setmana abans del debat d’investidura.

Xoc per la negociació

Escletxes pel pacte amb la CUP i incertesa sobre la investidura

Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació en funcions, va ser el primer que va advertir en públic que calia posar “línies vermelles” en la negociació amb la CUP, que no vol veure Mas com a president. Un sector del partit, “més vinculat a la vella guàrdia que una altra cosa”, segons dirigents consultats, observa críticament que es pactés la declaració d’inici del procés sense garantir la investidura del president, que no té intenció, ara per ara, de fer un pas enrere que desbloquegi la situació.

“No li permetríem fer-ho”, apunta un membre de la cúpula. En l’entorn convergent, però, hi ha qui comença a especular amb una sortida al mes de gener en cas que s’arribi -com sembla ara- al 2016 sense president. “Arribats en aquest punt, podria deixar llest el nom del pròxim secretari general, les bases de la refundació i el Govern pactat amb ERC”, assenyalen veus consultades. De moment, però, l’entorn del president es manté ferm: “Si entreguem en safata el cap de Mas, s’ha acabat la legislatura. La CUP tindria la iniciativa en tot”. La reunió de la direcció de demà servirà per confrontar les visions existents.

Refundació en marxa

El procés intern influeix en l’estratègia del partit

Un independent que forma part del grup parlamentari de Junts pel Sí és taxatiu: “La tensió que marca la negociació amb la CUP també és reflex del procés intern de Convergència”. El partit repensa el seu futur, que passarà per un canvi de sigles i per la tria d’un nou líder orgànic d’entre aquests tres noms: Josep Rull, Jordi Turull i Germà Gordó. Sobre aquest últim, conseller de Justícia en funcions, hi pesa l’acusació d’alguns dels seus companys de voler “frenar” l’entesa amb l’esquerra alternativa.

De moment, Mas no ha triat favorit i el debat se situa més en el model de partit que no pas en els noms, segons les fonts consultades. Això no impedeix, però, que les reunions es vagin produint i que els whatsapps tinguin més activitat de la normal.

Espanyoles en solitari

Homs liderarà una llista que pugnarà amb ERC el 20-D

CDC i ERC han acordat anar per separat a les eleccions espanyoles, i això farà que, a pesar de la “unitat d’acció” pactada, els dos partits pugnin per l’hegemonia. Els nacionalistes aspiren a superar els deu diputats que tenen ara al Congrés mirant de reüll l’auge de Ciutadans.

L’ombra de la corrupció

Escorcolls, el Govern esquitxat i el pes del cas Pujol

La trama de les presumptes comissions del 3% ha esquitxat de ple del Govern, que ha apartat el director general d’Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell. El degoteig d’informacions cada cop més insistents sobre la família Pujol, encerclada per la justícia, tampoc ajuden a calmar els ànims dins de CDC.

stats