Política 25/03/2016

CDC redobla la pressió per reeditar JxSí ara a Madrid

ERC considera poc oportú plantejar un debat que incomoda part del sobiranisme

Oriol March / Marc Colomer
2 min
Francesc Homs és el cap de files al Congrés de Diputats de Democràcia i Llibertat, que integra CDC, Demòcrates i Reagrupament.

BarcelonaRepetir la fórmula de Junts pel Sí, la coalició formada per CDC, ERC i independents per a les eleccions plebiscitàries del 27-S, però aquest cop al Congrés. El líder de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, va desenterrar aquest dijous el motlle de la llista unitària i, a diferència de les eleccions espanyoles del 20-D, va proposar a l’independentisme formar una sola candidatura unitària en cas que persisteixi el bloqueig a la investidura espanyola i s’hagin de repetir les eleccions al mes de juny. “L’independentisme hauria de ser capaç de fer una llista fora del normal, extraordinària”, va argumentar Homs. Una opció que, d’entrada, els republicans rebutgen perquè la veuen estratègicament errònia per eixamplar la base favorable a l’estat propi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Europa Press, l’exconseller -cap de files de la quarta força catalana al Congrés- va demanar veure unes eventuals noves eleccions com una oportunitat de l’independentisme per exhibir fortalesa. “Quan la vida et deixa amb la pilota davant de la porteria només has de xutar, i nosaltres podem fer-ho amb una força enorme”, va argumentar Homs. I encara va anar més enllà, en el desenvolupament de l’oferiment perquè la candidatura -amb la qual també s’alinea l’ANC en la proposta de full de ruta que haurà de debatre a l’abril- sorgís d’unes primàries en què tindrien dret a presentar-se i a votar “els 110.000 voluntaris que van formar part de la llista de Junts pel Sí”.

Superar els 20 diputats

Per a l’exconseller, la candidatura s’hauria de marcar com a objectiu superar els 20 diputats. Des dels comicis del desembre ERC -segona força catalana al Congrés- i CDC en sumen 17, per separat. Artur Mas ja va proposar durant la negociació de Junts pel Sí traslladar la fórmula també a les eleccions espanyoles. Fonts republicanes, però, asseguren que CDC va canviar d’opinió després del 27-S davant les enquestes que apuntaven que la llista d’Homs aspirava a guanyar per lliure. Malgrat que les dues forces sobiranistes hi van concórrer per separat, van comprometre’s a actuar amb unitat d’acció, com evidencia el debat de la investidura. La cúpula convergent insisteix que, governant plegats, “no té sentit” concórrer a uns nous comicis per separat. I s’obren al fet que ERC lideri la llista i que el número dos sigui un independent per obtenir un resultat “inapel·lable”.

Els republicans, que mantenen que el mateix 27-S va demostrar que la candidatura unitària no és vàlida per eixamplar majories socials, van deplorar ahir que CDC torni a posar ara el focus en el debat que més va desgastar internament el sobiranisme després del 9-N. Des del partit d’Oriol Junqueras es mostraven “orgullosos” del paper “exemplar” del tàndem Tardà-Rufián a Madrid. Per a ells, obrir ara el meló d’una eventual llista conjunta a Madrid és “un error”. “Traslladar la pressió a Catalunya quan tots els focus apunten a la incapacitat dels partits espanyols per fer govern està fora de lloc”, deploraven les fonts consultades, que asseguraven que ni tan sols s’ha plantejat en privat. I avisen que, si finalment els partits espanyols troben la manera de posar-se d’acord per formar govern, haver generat a Catalunya un debat “estèril” que incomoda la meitat del sobiranisme seria un mal negoci.

stats