Política 12/10/2012

La CNN es pregunta: "Perdrà Espanya el 20% de la seva economia?"

Un article de la cadena nord-americana explica els motius econòmics i històrics del sobiranisme

Ara
2 min
Captura de l'article de la CNN

Barcelona"Perdre el 20% de la seva economia és l'últim que el govern espanyol necessita ara mateix. Però si els que demanen la independència de Catalunya se surten amb la seva, això és exactament el que podria passar". Ho diu un article a la web de la cadena nord-americana CNN que explica l'esclat del sobiranisme català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La qüestió de la independència de Catalunya arriba en un moment inconvenient per al govern de Rajoy", continua, i explica l'elevat dèficit públic, la indignació al carrer, l'atur, l'austeritat dolorosa i l'elevadíssim cost del deute espanyol.

Segons l'article, economistes del Deutsche Bank diuen que l'agitació política en "una regió tan pròspera" podria ser el catalitzador que forci l'executiu espanyol a demanar ajuda al fons de rescat permanent europeu.

Mas, a remolc del carrer

L'article compta amb les opinions del sociòleg Salvador Giner i de l'economista Xavier Sala i Martín. Giner expressa que una victòria de CiU a les eleccions del 25 de novembre s'hauria de considerar una certesa: "El partit socialista està en plena confusió. [Mas] sap segur que guanyarà".

Per la seva banda, Sala i Martín opina que Mas simplement està "seguint la gent", pel que fa a les demandes sobiranistes. "Suposo que les manifestacions massives el van convèncer que la gent ja no volia un tracte financer millor per part d'Espanya. Volen la independència. I va pujar al carro. Mas no lidera. Segueix".

El text explica la manifestació de l'Onze de Setembre, els motius econòmics darrere de l'independentisme, l'estat de les autonomies i també els motius culturals i històrics: "Després de la mort de Franco, els catalans pensaven que podrien ser part d'un país que reconegués les seves diferents cultures, llengües i nacions. Al principi, semblava possible", explica, en boca de Sala i Martín. A continuació, parla de la interpretació restrictiva de la Constitució, la sentència del Tribunal Constitucional i la crisi econòmica i social, entre altres fets que expliquen l'independentisme.

stats