Política 14/10/2017

La CUP no veu possible el diàleg i insta Puigdemont a respondre a Rajoy que va fer la DUI

Els anticapitalistes també proposen convocar un ple extraordinari per proclamar la independència

Núria Orriols
3 min
La CUP reclama a Puigdemont que respongui a Rajoy que va declarar la independència

BarcelonaLa CUP demana al Govern i especialment al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que aquest dilluns respongui afirmativament a la Moncloa sobre si va declarar o no la independència dimarts. És a dir, exigeix a Puigdemont que contesti que va fer la DUI i ho acompanyi d'una "proclamació solemne", ara sí, de la República Catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a la portaveu del secretariat nacional, Núria Gibert, la resposta de la Moncloa no ha servit per donar espai a cap diàleg, ja que consideren que el bloc de PP, Ciutadans i PSOE "no dona marge per a cap termini". Així, si en un primer moment els cupaires havien exigit al Govern que fixés el termini d'un mes com a màxim per intentar la mediació, ara creuen que ja s'ha demostrat que "no hi ha diàleg possible" i el donen per acabat.

Aquesta ha estat la petició del consell polític de la CUP, que s'ha reunit aquest dissabte a la seu de la formació a Barcelona, després que dimarts el president de la Generalitat demanés la suspensió de la declaració d'independència per afavorir el diàleg amb l'Estat i la comunitat internacional. El gir d'última hora, del qual no tenien coneixement els cupaires, va enervar la formació de l'esquerra independentista, que el mateix dia ja va anunciar que es plantejaria abandonar l'activitat parlamentària.

A la tarda, el consell polític ha acordat de quina manera demanaran que es vehiculi la declaració de la independència. En una nota enviada als mitjans, els cupaires expliquen que proposaran que es faci un ple monogràfic que conclogui amb la proclamació del nou estat català, tot i que no expliquen quan volen que se celebri aquest ple. De moment, ja n'hi ha un de previst per a aquesta mateixa setmana, l'ordre del dia del qual es decidirà aquest dilluns en la reunió de la junta de portaveus. La CUP no té prou diputats per impulsar un ple monogràfic i necessitaria del suport de JxSí.

Mobilitzacions per defensar els resultats de l'1-O

"Ha de ser dilluns que els representants polítics estiguin a l'altura del mandat de la República", ha afirmat Gibert en una atenció als mitjans de comunicació, en al·lusió a la resposta que ha de donar Puigdemont a Rajoy. També ha dit que la CUP, en consonància amb la resta dels actors, treballarà perquè hi hagi mobilitzacions arreu del país en defensa dels resultats del referèndum de l'1 d'octubre.

Per als cupaires, la decisió de Puigdemont ha generat una "frustració" i "confusió" entre la ciutadania que només es pot arreglar amb la proclamació de la República. Gibert ha criticat que dimarts el Govern no fes el que tenia acordat amb la CUP i tampoc actués d'acord amb les "expectatives" generades a la població.

Suspensió de l'activitat parlamentària?

"La nostra activitat parlamentària estarà amatent a la resposta de Puigdemont dilluns", ha dit Gibert. "No entrarem en la lògica de debat autonòmic com si no hagués passat res", ha afirmat. "Ens reservem totes les mesures adequades per fer al Parlament, als ajuntaments i a altres institucions locals" per forçar els resultats de l'1-O. "La CUP no avalarà la confusió", ha dit, assegurant que no actuaran com si no hagués passat res. "No entenem pactes en despatxos ni mediació en les elits", ha afegit sobre possibles converses amb el govern espanyol i la Unió Europea. Tanmateix, encara no s'ha concretat com se suspendrà aquesta activitat al Parlament per transmetre un missatge nítid. ¿Assistirà al ple de dimecres que ve, la CUP, si no és per fer la DUI? ¿Anirà a les comissions parlamentàries? Aquestes són algunes de les preguntes que hi ha sobre la taula del consell polític que segueix reunit a hores d'ara.

La CUP no comparteix l'estratègia del Govern de frenar la DUI perquè considera que el govern espanyol no dialogarà i que, en tot cas, només ho farà un cop Catalunya s'hagi constituït com a estat. És per això que aquest divendres va enviar una carta oberta a Puigdemont per demanar-li que declarés la República Catalana abans que el govern espanyol apliqui l'article 155. De moment, la Moncloa ha enviat un requeriment –emparant-se en aquest article– perquè Puigdemont aclareixi si dimarts va declarar o no la independència. En funció de la resposta, que ha de donar abans de les 10.00 d'aquest dilluns, Rajoy portarà les mesures d'intervenció de l'autonomia catalana al Senat, on té majoria absoluta el PP.

stats