Política 15/10/2017

La CUP demana a Puigdemont que respongui a Rajoy aplicant la llei del referèndum

El PDECat acusa els anticapitalistes de voler anar sempre "dos passos endavant"

Gerard Pruna
3 min
La diputada Gabriela Serra (CUP), al ple del Parlament, davant de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras.

BarcelonaA menys de 24 hores perquè s'esgoti el termini perquè el president de la Generalitat respongui al requeriment de Mariano Rajoy sobre si va declarar dimarts la independència, la CUP manté la pressió per fer efectiva de seguida la declaració que Carles Puigdemont va deixar en suspensió. La diputada anticapitalista Gabriela Serra ha insistit aquest diumenge des del Fossar de la Pedrera –on està enterrat Lluís Companys– que el president hauria de respondre a Rajoy explicant que el poble català ja s'ha manifestat i ha dit que vol la independència, i que per tant el Parlament l'ha de declarar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als periodistes, Gabriela Serra ha reiterat l'acord que va prendre ahir el consell polític de la CUP i que passa per la convocatòria d'un ple extraordinari en què s'aixequi la suspensió de la declaració d'independència en aplicació de l'article 4.4 de la llei del referèndum d'autodeterminació, que estableix que 48 hores després de saber els resultats del referèndum i en cas de victòria del 'sí' s'ha de declarar la independència.

Sobre si la CUP abandonarà el dia a dia del Parlament si no es convoca aquest ple, Serra ha dit que és un escenari possible, però ha subratllat que caldrà tenir en compte també quines siguin les primeres respostes que ofereixi el govern espanyol. Tanmateix, la diputada s'ha mostrat confiada que el president seguirà les indicacions que li dona la llei del referèndum que ell mateix va votar.

La imminència de la resposta de Puigdemont al requeriment de Rajoy ha marcat aquest any el tradicional homenatge a Lluís Companys. Així, a més de la CUP, l'expresidenta del Parlament i dirigent de Demòcrates Núria de Gispert ha reclamat a Puigdemont que aquest dilluns "sàpiga donar una resposta per a l'únic que té Catalunya, la seva gent". De Gispert, que ha afirmat que "Catalunya està a punt d'aconseguir la independència", ha criticat també el paper de la UE, a la qual ha acusat d'haver-se oblidat de la seva paraula un cop aconseguit que Puigdemont frenés la DUI.

En el sentit oposat s'havia expressat el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, que ha estat el primer de fer l'ofrena floral i que ha demanat a Puigdemont que demà digui "la veritat", actuï amb "seny" i admeti que dimarts no va declarar la independència. La delegació socialista ha estat encapçalada per Illa i l'expresident José Montilla, ja que el primer secretari del partit, Miquel Iceta, ha excusat la seva presència per motius d'agenda.

Per la seva banda, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha demanat unitat i confiança en la resposta de Puigdemont. En aquest sentit, ha criticat que la CUP sempre vulgui anar "dos passos endavant". "La CUP sempre vol anar dos passo endavant, nosaltres el que volem és que aquest Procés s'acabi bé", ha remarcat Pascal, que ha apuntat que la resposta de Puigdemont hauria de recollir el mandat de l'1-O i l'apel·lació al diàleg que el president va fer en el ple de dimarts.

"El nostre compromís era que el referèndum es pogués fer, i es va fer. Ara cal que els resultats es puguin implantar. No serem nosaltres, però, els qui obrirem un debat sobre si s'ha de fer un ple o no. És moment de la unitat, de no generar debats públics, de posar-nos d'acord i de tenir una posició unànime", ha defensat Pascal.

Crítiques a Pablo Casado

Aquest any l'homenatge a Companys ha estat marcat també per les paraules dilluns del vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, en què avisava Puigdemont que si declarava la independència podia acabar com Companys. Unes paraules per les quals l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha tornat a demanar aquest diumenge el cessament del dirigent popular, i que Gabriela Serra ha titllat d'"assassines". "Caldria aplicar la llei contra la incitació a l'odi", ha afegit Serra.

Segons la diputada de la CUP, costa de creure que "això ho pugui dir un dirigent polític i no passi res". Tanmateix, ha avisat Casado que l'Estat no podrà afusellar Puigdemont perquè no està sol i això voldrà dir que abans n'hauran hagut d'afusellar molts altres. "No tornarem a veure un president descalç a terra, amb els ulls oberts, cridant per Catalunya mentre l'afusellen", ha alertat.

stats