Política 10/05/2016

JxSí assegura que les converses amb la CUP pels pressupostos "van molt bé"

L'esquerra anticapitalista farà dijous una conferència per defensar uns "pressupostos de ruptura"

Sara González
3 min

BarcelonaJunts pel Sí i la CUP ja estan negociant els pressupostos. Els dos grups admeten que les converses estan en fase molt inicial, però des del grup que dóna suport al Govern van més enllà i asseguren que, ara per ara, els contactes han anat "molt bé" i estan anant en una línia "constructiva". Malgrat tot, l'esquerra anticapitalista presentarà dijous a la tarda en una conferència a Nou Barris les línies mestres del que consideren que han de ser uns "pressupostos de ruptura".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu adjunt de Junts pel Sí al Parlament, Roger Torrent, ha explicat que encara no han entrat a valorar amb la CUP aspectes "específics" del projecte de pressupostos però que sí que s'ha començat a parlar de les "grans línies estratègiques", una gran carpeta que inclou la política fiscal. Torrent ha defensat que és necessària una reflexió al voltant del capítol d'ingressos dels comptes i ha admès que dins de Junts pel Sí hi ha "plantejaments ideològics diferents", tal com s'ha evidenciat aquest dimarts amb les declaracions del president de la Generalitat, Carles Puigdemont; de la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, i del secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès. Amb tot, Torrent ha assegurat que "hi haurà projecte" i hi haurà "acord" en el si del grup parlamentari.

Torrent ha assegurat que el seu grup estava informat de la conferència que farà dijous la CUP i que han estat convidats a assistir-hi. Ha admès també que el debat sobre pressupostos podria coincidir amb el ple que es podria celebrar en plena campanya, el 15 i 16 de juny, o bé una setmana abans, tal com ha demanat tota l'oposició.

Una conferència per definir els eixos

'Què entenem per pressupostos de ruptura?'. Aquest és el títol de la conferència que dijous a les set de la tarda celebrarà la CUP per exposar públicament sobre quins eixos han de pivotar els comptes de la Generalitat per comptar amb el seu suport. Si bé el Govern té previst presentar el projecte de pressupostos a finals d'aquest mes, l'esquerra anticapitalista en cap moment ha confirmat el seu suport.

El diputat de la CUP Albert Botran ha recordat que els tres eixos que han de marcar uns pressupostos que han de servir per "avançar" com a país en aquesta legislatura són la ruptura, el procés constituent i el pla de xoc. A més, ha insistit en la necessitat de posar sobre la taula el debat sobre el deute.

Fonts de la CUP han assegurat que a la conferència s'exposaran unes condicions que no han estat negociades prèviament amb el Govern. A partir d'aleshores serà quan entenen que hauran de començar a negociar amb l'executiu. En tot cas, d'entrada, Botran ha afirmat que estan "doblement d'acord" amb les mesures fiscals que aquest dimarts s'han apuntat des del Govern, tant pel que fa a la rebaixa dels trams més baixos de l'IRPF que ha anunciat Munté, com a l'augment del tram de les rendes més altes, com ha esbossat Aragonès.

L'oposició carrega contra la "teatralització" del Govern

Després de l'episodi de declaracions i contradeclaracions del Govern al voltant de la política fiscal de la Generalitat de cara als pressupostos, l'oposició ha acusat Junts pel Sí d'estar fent una "teatralització" sobre les "suposades diferències" que tenen ERC i CDC. El portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, ha assegurat que les "suposades diferències" només es donen en el terreny de les declaracions perquè, en realitat, l'avantprojecte de mesures fiscals del Govern és "pura continuïtat" de les polítiques fiscals del "Govern Mas-Junqueras".

Per la seva banda, el portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, s'ha mostrat contrari a "apujar impostos a les classes mitjanes i treballadores".

stats