NEGOCIACIÓ DECISIVA
Política 18/11/2015

La CUP, disposada a encarar unes noves eleccions

Carreguen durament contra CDC i avisen que sabran explicar els motius d’unes anticipades “imposades”

Laia Vicens
4 min
La formació d’Antonio Baños havia descartat fins ara un escenari d’eleccions anticipades al març, que es convocaran automàticament si el 9 de gener no hi ha president.

BarcelonaSempre han defensat que no és l’escenari que volen, però la CUP va assumir ahir per primera vegada la possibilitat de repetir unes noves eleccions al març en cas que les negociacions amb Junts pel Sí s’encallin i el 9 de gener no hi hagi cap president investit. En un article a l’ARA firmat pel diputat cupaire Julià de Jòdar en nom del grup parlamentari, la formació de l’esquerra independentista afirma que si aquestes eleccions “no desitjades” són “imposades”, sabran “explicar on som i per què hi som”. “Els catalans decidiran, amb rigor, saviesa i urgència social quin lideratge volen per al procés i quin futur volen per al país”, afegeix Jòdar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text, de to dur i contundent i que carrega sense complexos contra Convergència, és una rèplica a l’article que el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va publicar dilluns a l’ARA, en el qual criticava la “immaduresa parlamentària” de la CUP per negar-se a investir Mas i afirmava que CDC no “pot acceptar les condicions” dels cupaires. Ho deia en referència a les 53 mesures socials “de mínims” que el partit anticapitalista va posar sobre la taula per assolir qualsevol pacte amb Junts pel Sí. De fet, el text de Jòdar imita l’estructura del text de Mas-Colell. Fins i tot el titular - Oxigenem el procés - ja és una resposta directa al del conseller en funcions, No asfixiem el procés. I és que Jòdar sosté que entre asfixiar el camí cap a la independència i “hiperventilar-lo” queda una sortida, que és una “oxigenació que només pot procedir de la mobilització sostinguda, pacífica i democràtica”.

Encara que des de la CUP públicament s’esforçaven a gairebé ni plantejar unes noves eleccions -el cap de files al Parlament, Antonio Baños, va afirmar que no era un escenari “plausible”-, en privat mai han amagat la preocupació per si les converses amb JxSí arriben a un punt mort i només queda aquesta alternativa.

Sense consens intern

“Patirem si hem de triar entre investir Artur Mas o unes noves eleccions. Aquí sí que patirem”, sostenia un membre de la formació fa uns dies, assumint que no hi ha consens a la formació sobre què caldrà fer en cas que la CUP es trobi en aquesta dicotomia. Si bé és cert que a la CUP hi ha unanimitat a creure que Mas no suma nous suports a l’independentisme, hi ha un sector que apostaria per investir-lo si, a canvi, es garanteix l’aplicació del pla de xoc social per evitar nous comicis, mentre que hi ha un altre corrent que abans que reelegir-lo estaria disposat a anar a unes eleccions al març.

“No ens fan por”, sostenia un dels membres de la CUP que prefereix anar de nou a les urnes abans que investir Mas. Segons sostenen diverses fonts del partit, n’hi ha que argumenten que CDC perdria molts suports a costa d’ERC i que l’esquerra independentista podria créixer, sobretot a l’àrea metropolitana.

Marge per a l’acord

Tot i que l’escenari d’unes noves eleccions va guanyant força, les taules de negociació entre Junts pel Sí i la CUP no s’han aturat i a totes dues formacions n’hi ha que encara mantenen l’esperança i veuen “marge per a l’acord”. És el cas de la vicepresidenta del Govern en funcions, Neus Munté, que va assegurar que l’entesa encara és possible. Tot i així, va voler donar un toc d’alerta a la CUP, en avisar que és “necessari i imprescindible” investir un president per poder encarar amb garanties els reptes de la nova legislatura. JxSí voldria visualitzar, com a molt tard la setmana que ve, si és possible el pacte i clarificar escenaris abans de la campanya per a les espanyoles.

El cert, però, és que les posicions oficials sobre la investidura no es mouen: JxSí no preveu cap altre candidat que no sigui Mas i la CUP insisteix a rebutjar-lo i buscar un president “de consens”. Julià de Jòdar, que no cita el nom del president en funcions en cap moment, carrega durament contra Convergència: l’acusa d’“aferrar-se al poder”, d’haver sigut un Govern “euroacrític i submís a la troica ’” i d’haver aplicat les “pitjors retallades antisocials des de finals de la dictadura”. Per això, Jòdar avisa el partit que lidera Mas que pretendre que la CUP “deixi de ser la CUP és un error gros, una greu manca de respecte i una mostra d’irresponsabilitat major”. És, en altres paraules, un altre no a fer-lo president.

A més, Jòdar aprofita l’article a l’ARA per respondre també al candidat de Democràcia i Llibertat el 20-D, Francesc Homs -a qui titlla d’“arrogant”-, per haver condicionat qualsevol pacte amb la CUP a quatre requisits (seguretat jurídica, govern estable, diàleg amb l’Estat i Europa i defensa dels valors occidentals). Unes condicions que Jòdar considera “forques caudines sota les quals hauria de desfilar la CUP de genolls i demanant disculpes”.

Les negociacions entren ara en la fase decisiva, enmig d’una tensió creixent, sobretot entre CDC i la CUP. Per primer cop l’escenari d’eleccions al març -que obligarien a repensar els tempos del procés- ja no el descarta ningú.

stats