DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 27/09/2013

CiU, ERC, ICV i la CUP reclamen pactar data i pregunta el 2013 i fer la consulta el 2014

Les mateixes formacions i el PSC reivindiquen també la unitat de la llengua i els Països Catalans com a "realitat cultural, lingüística i històrica"

R. Tugas / S. González
2 min
JORNADA HISTÒRICA 
 Artur Mas, Oriol Junqueras  i Joan Herrera, instants després que el Parlament aprovés  la declaració de sobirania  del 23 de gener.

BarcelonaFins a 86 diputats i quatre de les set formacions del Parlament han aprovat aquest divendres fer un pas més en el procés de l'exercici del dret a decidir en aprovar en la sessió final del debat de política general una resolució conjunta a favor de pactar abans de finals d'any la data i la pregunta de la consulta, que, en tot cas, s'hauria de celebrar durant el 2014. Així, CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP han votat una resolució transaccionada que ratifica l'acord d'estabilitat entre nacionalistes i republicans, posa pressió a Mariano Rajoy perquè mogui fitxa i fixa el Parlament com el centre de decisió on es decideixin totes aquestes qüestions i des d'on s'acordi per quina via s'envia al Congrés la petició de celebració d'un referèndum permès o tolerat pel govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la mateixa manera, s'han aprovat diverses resolucions presentades per CiU i ERC per reforçar el procés sobiranista –i que majoritàriament només han votat els dos partits proposants. Així, el Parlament ha instat a accelerar l'edificació de la Hisenda pròpia per poder recaptar els impostos generats a Catalunya durant el primer semestre del 2014 –creant el cos tècnic de gestors tributaris de la Generalitat juntament amb els nous pressupostos–, ha reclamat convertir l'Institut Català de Finances en un banc públic, dissenyar la Seguretat Social catalana, reforçar les delegacions a l'exterior i elaborar un pla de transició d'infraestructures i un pla de transitorietat jurídica per assumir el funcionament de l'administració de Justícia. La cambra ha reclamat a l'executiu que presenti en sis mesos un informe que faci balanç de tots els casos de deslleialtat institucional del govern espanyol i a exigir els deutes pendents, que elabori un contracte programa que prioritzi la despesa social i que s'impulsin tots els impostos recollits en el pacte d'estabilitat parlamentària.

CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA han aprovat igualment una resolució basada en el manifest del Pacte Nacional pel Dret a Decidir -la CUP s'ha abstingut. Tots cinc grups, però, sí que han votat un text presentat conjuntament que reconeix els “Països Catalans com una realitat cultural, lingüística i històrica compartida entre els seus diferents territoris, actualment ubicats en diferents estats i, en el cas de l'estat espanyol, en diferents comunitats autònomes”. Han aprovat també reivindicar la unitat de la llengua catalana i rebutjar les mesures dels governs aragonès -sobre el Lapao- i balear -contra la immersió lingüística.

Les propostes de PSC i PP no veuen la llum

Finalment, el PSC s'ha quedat sol en posar a votació la resolució basada en la tercera via del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ja que ningú no li ha donat suport i només ICV-EUiA s'hi ha abstingut. El PP només ha rebut el suport de Ciutadans i el PSC a l'hora de reclamar diàleg sense límits amb Mariano Rajoy, cosa que ha impossibilitat que s'aprovés la seva resolució.

stats