QUERELLA DE LA FISCALIA
Política 12/11/2014

Dirigents i càrrecs de CiU, ERC i la CUP "s'autoinculpen" pel 9-N

Diversos polítics i ciutadans han promogut l'etiqueta #autoinculpacions9N a Twitter per protestar contra la probable querella de la Fiscalia contra Mas i diversos consellers

Efe
2 min

BarcelonaDirigents i càrrecs de CiU, ERC, la CUP i algun del PSC s'han "autoinculpat" per la seva participació en el procés participatiu del 9-N, a través d'una campanya en les xarxes socials en què també ciutadans anònims publiquen fotografies del moment de la votació. Després que hagi transcendit que la Fiscalia presentarà una querella contra el president català, Artur Mas, i membres del seu executiu per suposades responsabilitats penals en el 9-N, que havia suspès el Tribunal Constitucional després de ser impugnat pel govern central, diversos dirigents han reptat la Fiscalia en declaracions al Parlament o a través de Twitter.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la sessió de control al Parlament, el portaveu del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, s'ha dirigit a la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, i li ha etzibat: "Aquí té tots els autors intel·lectuals del 9N. Prengui nota i digui-li-ho al fiscal".

També en el seu torn, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha fet pública la seva "autoinculpació" per haver participat en l'organització del procés participatiu, recordant que ella "també va participar en el 9-N" com a voluntària d'una mesa de votació situada a Vic.

Una reacció que s'ha estès en les últimes hores en Twitter a través de l'etiqueta #autoinculpacions9N, tant entre dirigents de partits del bloc sobiranista com de multitud de ciutadans que van acudir a les urnes diumenge.

El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha publicat la seva fotografia introduint el sobre a l'urna diumenge passat. "Senyor Fiscal, el 9-N vaig votar. Si es querella contra el president Mas, querelli's contra mi també", ha escrit.

Un missatge també imitat per d'altres companys de grup com l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ("A la meva autoinculpació ja poden afegir reincidència, perquè penso votar independència", ha escrit al costat d'una fotografia en el 9-N), o senadors de CiU com Jordi Sendra, Josep Lluís Cleries o Montserrat Candini.

Entre els dirigents d'Unió també s'han "autoinculpat" el vicesecretari general, Toni Font, l'eurodiputat Francesc Gambús -que va votar sí/sí el 9-N- i el senador Salvador Sedó, qui han publicat fotos en les quals apareixen votant diumenge passat.

Des d'ERC, el portaveu adjunt al Parlament, Oriol Amorós, publicava en el seu compte diverses fotografies de diumenge, tant votant com en les cues davant els col·legis: "Senyor Torres Dulce, he votat i amb l'agreujant de complicitat amb d'altres votants. Aporto proves".

Una iniciativa reproduïda també per d'altres diputats d'ERC, com Alfred Bosch: "Treballo en una institució oficial, sóc càrrec electe i sóc culpable d'haver votat i ajudat en la celebració del 9-N", ha afirmat en Twitter.

Més enllà ha anat la senadora republicana Ester Capella: "No és necessari buscar massa, vaig fer de voluntària i vaig votar el 9N al col·legi Fructuós Gelabert del carrer Sardenya, Mesa 2931P", al costat d'una fotografia de la papereta.

"Sí, senyoria, vaig desobeir el TC: i ho tornaria a fer. Amb el plaer (i la necessitat ètica) de la desobediència civil", ha assenyalat en el seu compte el diputat de la CUP David Fernàndez.

També des del PSC la diputada Marina Geli, qui forma part del corrent crític Moviment Catalunya, ha recordat que "si la fiscalia imputa la participació del 9-N, més de 2,3 milions de persones haurem d'anar a declarar per practicar el dret a la llibertat d'expressió!".

stats