Política 06/06/2015

Collboni torna a oferir-se per ser al govern municipal

El PSC vol fixar un marc d’entesa amb CiU al territori

Sara González
3 min
Jaume Collboni assegura que, per ara, no hi ha hagut cap concreció en el diàleg amb Colau.

BarcelonaHi ha poques coses que puguin compensar l’enèsim cop electoral que va patir el PSC el 24-M. Però per al partit, que malgrat haver perdut prop d’un miler de regidors al territori és qui té a les seves mans més alcaldies de pes, sens dubte seria un atenuant veure’s dins del govern de Barcelona mentre CiU el queda a l’oposició. És per això que el cap de llista dels socialistes a la capital catalana, Jaume Collboni, va tornar a insistir ahir que la seva prioritat passa per ser dins de l’executiu municipal que Ada Colau està intentant forjar. A la vegada, però, el PSC no vol perdre més pistonada al territori, i fa mans i mànigues per tancar acords amb els convergents per garantir que en ciutats com Terrassa governi la llista més votada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’entrada, la joia de la corona és Barcelona. Els socialistes són conscients que no són la prioritat de Barcelona en Comú, que té entre cella i cella pactar amb ERC, però no li pensen posar fàcil a Colau el cop de porta. És per això que ahir Collboni va tornar a insistir, en una entrevista a BTV, que el seu partit està “treballant per formar un govern” i que, si aquesta possibilitat no s’acaba donant, estaran a l’oposició i actuaran “en conseqüència”. Va defugir, doncs, les fórmules a mig camí, com ara garantir la governabilitat des de fora. No va descartar del tot “ajudar” el govern si finalment aquest és l’escenari, però va recordar que en aquesta situació Colau no en tindria prou amb el suport d’una sola formació.

“Separar-se” del debat nacional

Per ara, però, els socialistes no han anat més enllà de la fase del diàleg i de “l’intercanvi d’impressions”. Asseguren que, a una setmana de ser proclamada alcaldessa, Colau no ha entrat en concrecions i que estan a l’expectativa de les maneres de fer d’una formació que és nova i que no funciona com la resta de partits. Per desencallar la situació, però, Collboni va burxar en l’escletxa del procés sobiranista, el principal motiu pel qual els republicans recelen d’entrar al govern. En aquest sentit, va demanar que se separi la negociació del govern de Barcelona del “debat nacional”, i va assenyalar que, en comptes de parlar de “polítiques de transformació i de canvi” que han de venir de la mà d’un govern progressista, allunyen el pacte amb peticions com la d’ERC perquè Colau se sumi al full de ruta per la independència. Segons el cap de llista socialista, Alfred Bosch està fent el mateix que Xavier Trias i CiU: “Subordinant les prioritats de la ciutat a l’agenda nacional”.

Fonts coneixedores de les negociacions, però, donen per fet que Colau no els vol al seu govern per una “estratègia política”. Almenys fins al 27-S. Ja ho va deixar entreveure ahir el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que en una entrevista a TV3 va deixar anar que si han governat amb ICV “tota la vida” no troba motius per no poder governar amb Colau ara. Tot un dard a Barcelona en Comú, que inclou els ecosocialistes en les seves files.

Però més enllà del govern de la capital catalana, els socialistes busquen la manera d’estar al capdavant del màxim de consistoris possibles per retenir l’última quota de poder que els queda. I ho fan, especialment, intentant arribar a pactes de no agressió amb CiU allà on les seves respectives llistes siguin les més votades. És per aquest motiu que Iceta es va reunir divendres de la setmana passada amb Artur Mas, a banda dels contactes que han mantingut els dos partits en els últims dies. Els socialistes tenen especial interès perquè els convergents no participin de la maniobra per desbancar Jordi Ballart a l’alcaldia de Terrassa, mentre que CiU busca l’estabilitat per governar a Reus, entre altres casos.

On sí que es dóna per impossible l’entesa entre socialistes i convergents és a la Diputació de Barcelona. L’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, va dir a La Xarxa que el pacte entre CiU i ERC ja s’està cuinant, i que ells no tenen cap intenció de treballar per un tripartit d’esquerres.

stats