CANVI DE CICLE
Política 29/10/2013

CiU, ERC, ICV i la CUP insisteixen que la consulta no és una qüestió negociable

El PSC posa en relleu la figura de Duran "per portar la moderació i el diàleg dins la federació" i el PP crida al diàleg

òscar Gelis
2 min
La portaveu parlamentària d'ERC, Marta Rovira, el 11/06/2013 a la sala de premsa de la cambra / ACN

BarcelonaEls portaveus dels partits al Parlament han valorat aquest dimarts a la tarda en roda de premsa les afirmacions fetes pel líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i el conseller de la Presidència, Francesc Homs, assegurant que des de Madrid està creixent la voluntat de diàleg sobre el procés pel dret a decidir a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, el dret a decidir no és una qüestió negociable i, en tot cas, consideren que s'haurà de negociar amb el govern espanyol la manera com es pot dur a terme. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha afirmat que les passades eleccions fan legítima aquesta postura, "ja que el dret a decidir compta amb una àmplia majoria al Parlament". El portaveu adjunt d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Mena, ha anat més enllà i ha afirmat que "la consulta és un dret irrenunciable guanyat a les urnes" i que cal que "es tingui clar que ni un pacte fiscal ni unes eleccions poden fer renunciar a aquest dret".

Al seu torn, el president parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha volgut deixar clar que "les formacions a favor del dret a decidir han insistit en el diàleg i en la legalitat en cada pas que han realitzat". El dirigent nacionalista considera que la voluntat de diàleg per part de l'Estat "és gairebé imperceptible" i ha demanat que abandoni l'immobilisme davant la reivindicació dels catalans.

La CUP defensarà una moció per la consulta unilateral

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha anunciat fins i tot que la seva formació portarà a debat en el proper ple del Parlament del 6 i 7 de novembre una moció on s'insta a "promoure el referèndum sobre la independència de Catalunya de forma unilateral". En el text es demana "habilitar tots els mecanismes a l'abast per fer possible" el referèndum "en el cas que es constati el bloqueig de l'estat espanyol a deixar votar el poble català per decidir el seu futur". Arrufat ha explicat que volen saber qui està disposat a superar la legalitat estatal.

Pel PSC, en canvi, les tesis de Duran s'estan fent més evidents i fortes dins la federació de CiU, i el partit celebra que s'aposti pel diàleg i no per la confrontació. El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha posat en dubte, però, la capacitat d'Artur Mas per redirigir el rumb del diàleg i poder convèncer els seus socis d'ERC, l'ANC i Carme Forcadell. Pel dirigent socialista, el canvi es deu als mals resultats que obté CiU a les últimes enquestes electorals.

El PP demana oblidar l'objectiu de la "consulta sí o sí"

El portaveu adjunt del PP a la cambra, Santi Rodríguez, ha donat la benvinguda a CiU en el diàleg, "ja que és l'única via existent". El diputat popular ha assegurat que el govern espanyol està disposat a parlar "sempre en el marc de la Constitució" i "si no s'entesten que l'objectiu és una consulta sí o sí, com afirma Homs".

stats