Política 03/06/2014

Desmond Tutu: "Les parts haurien de debatre la millor manera d'assolir la independència per als catalans"

El bisbe sud-africà reclama al govern espanyol que "escolti" i que negociï "la relació futura" abans que es trobi amb una declaració unilateral

Ara
1 min

Barcelona"Quan una massa crítica de ciutadans de qualsevol nació o regió actua amb un propòsit comú per assolir un objectiu just es converteix en una força irresistible. Els que pretenen aturar-lo se'n poden sortir un temps, amb un gran cost, però inevitablement s'adonaran que la resistència és inútil." Així ha arrencat el fragment del discurs de Desmond Tutu de la cerimònia de lliurament del Premi Internacional Catalunya en què s'ha referit directament al procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha recordat que la manifestació de l'Onze de Setembre del 2012 i la Via Catalana de l'any passat han cridat l'atenció del món. També ha criticat l'assalt "d'un grup d'ultradretans violents" al centre Blanquerna de Madrid, la seu de la delegació de la Generalitat a la capital espanyola. I ha advertit: "El sentit comú indica que si la majoria dels set milions d'habitants volen l'autogovern, la independència, el govern central espanyol ho hauria d'escoltar. Les parts haurien de debatre la millor manera d'assolir la independència per als catalans i la resta dels ciutadans de la resta d'Espanya. I quina mena de relació futura beneficiaria la majoria de la gent. Sense dubte té més sentit planificar conjuntament que no permetre que es deteriorin les negociacions amb el risc que Catalunya declari la independència unilateralment".

En el seu torn de paraula, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha manifestat que "és preferible l'acord i el consens que no pas les decisions unilaterals". I ha assegurat que aquesta és una de les "lliçons" que ha extret de les paraules del bisbe sud-africà. Ha argumentat que "en el context, el clima i els reptes" de Catalunya "és bo tenir-ho present".

stats