Política 11/07/2016

ERC desitja "molta sort" a la nova CDC perquè cobreixi bé l'espai de "dreta i centredreta" independentista

PP, C's i ICV neguen que Convergència realment s'hagi refundat en la creació del Partit Demòcrata Català i hi veuen només un rentat de cara

Roger Tugas / Agències
4 min
Puigdemont i Artur Mas al congrés fundacional de la nova CDC

BarcelonaEl portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, no ha volgut entrar a valorar el congrés fundacional del Partit Demòcrata Català (PDC) ni les disputes amb Demòcrates de Catalunya pel nom. Tot i això, sí que ha desitjat "molta sort" a la CDC refundada per poder "seguir cobrint aquesta amplitud que representa el procés" a nivell ideològic, "des de l’esquerra renovadora o la dreta que pot representar aquesta nova CDC". "Que siguin tots partits forts, que treguin bons resultats, i nets", ha desitjat de cara a les formacions independentistes, ja que "està bé que hi hagi partits independentistes a tot l’espectre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, el dirigent republicà ha marcat diferències entre ERC i el PDC. "Nosaltres sempre ens hem definit des de posicions centristes fins tota l’esquerra", ha recordat, mentre que "és bo que ells [el nou partit que previsiblement lideraran Artur Mas i Neus Munté] s'ubiquin en aquest espai de centre i centredreta, són ells els que s’han de definir". Així mateix, ha apuntat que el PDC "es defineix com a republicà en contrast a la monarquia", mentre que ERC va "molt més enllà", en relació a l'assumpció de valors republicans i, per tant, tenen "punts de partida diferents".

"Estem molt còmodes en aquesta postura de força central de l’independentisme", ha resumit el portaveu d'ERC, que s'ha referit a unes declaracions de la presidenta de la mesa del Congrés Fundacional, Mayte Rivero, a Catalunya Ràdio, en què diferenciava PDC d'ERC perquè el primer no és "un partit d'esquerres":

Quant al conflicte pel nom amb Demòcrates de Catalunya, que també formen part de Junts pel Sí, Sabrià ha declinat entrar-hi "massa" i ha recordat que la tria de nom "no ha estat un procés senzill", ja que les bases van tombar les dues propostes inicials de la direcció. "Cal resoldre quant abans millor aquests equívocs, que ho facin el més aviat possible", s'ha limitat a demanar, sense posicionar-s'hi.

Albiol creu que el PP pot captar votant "centrista" no independentista

El coordinador del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, creu que el fet que el nou Partit Demòcrata Català (PDC) es defineixi com a independentista als seus estatuts obre una oportunitat als populars per aglutinar vot "centrista i no independentista". Així, el seu objectiu és "seduir els votants d'Unió i de CDC" i ha dit que ja ha tingut converses amb representants institucionals d'Unió per "convertir-se" en la força que aglutini el vot de centre no independentista.

Albiol també ha criticat que les cares visibles del partit siguin les mateixes que a CDC, en referència a Artur Mas i Neus Munté -i fins i tot Jordi Turull-. "El que de veritat es vol tapar són les vergonyes de la corrupció i, en especial, de la família Pujol", ha opinat Albiol.

Ciutadans hi veu una "rentadeta de cara"

Una opinió semblant tenen a Ciutadans. La líder del partit taronja, Inés Arrimadas, ha qualificat de "rentadeta de cara" la refundació de CDC, després de constatar que es tracta del "mateix partit, amb les mateixes persones i els mateixos casos de corrupció als tribunals".

En roda de premsa, Arrimadas ha criticat el canvi de nom de convergents a Partit Demòcrata Català: "Li podran canviar de nom, però és el mateix partit, amb el mateix plantejament de trencar amb Espanya i amb la UE, sense comptar amb una majoria social i saltant-se la llei. No és cap canvi".

En aquest sentit, la dirigent de Ciutadans a Catalunya ha afegit que el "canvi de nom no fa la cosa".

ICV també veu només un lifting de CDC

Al seu torn, ICV coincideix en negar una autèntica refundació, ja que la coordinadora nacional ecosocialista, Marta Ribas, ha etzibat que "renovar-se és més que fer-se un lífting". En aquest sentit, ha afirmat que el Partit Demòcrata Català segueix "sent el partit de les seus embargades, còmplice de l'austeritat, mentre la seva presidència, com sembla, segueixi recaient en Artur Mas".

Ribas ha fet aquestes declaracions al veterà dirigent Jordi Guillot, amb qui ha presentat els actes de commemoració del 80è aniversari del PSUC. En aquest sentit, s’ha anunciat que tota la documentació de l'històric partit es farà pública i es posarà a l'abast de la ciutadania. Per exemple, el 18 de juliol ICV donarà quatre quadres pintats en motiu del 50è aniversari de la revolució soviètica i uns cartells de les joventuts del PSUC de Molins de Rei. Enguany també donaran a les institucions públiques la documentació que va recuperar ICV dels arxius de Salamanca.

El PSC augura que els ciutadans s'allunyaran encara més de la nova CDC

La secretària d'organització del PSC, Assumpta Escarp, ha assegurat que la definició explícitament independentista del partit hereu de CDC, el Partit Demòcrata Català (PDC), "portarà més catalans a allunyar-se" d'aquesta formació.

"Hi ha persones en aquest país que se senten catalanistes però que no creuen en posicions unilaterals", ha defensat aquest dilluns en roda de premsa després del comitè executiu del PSC, després que la nova Convergència no descarti en els seus documents ideològics la via unilateral.

stats