Política 30/04/2016

ERC es presentarà amb la mateixa candidatura el 26-J

Els republicans segueixen descartant la llista única i apel·len a l'"autoestima dels catalans" per vèncer les eleccions

Maiol Roger
2 min
ERC apel·la a l"'autoestima dels catalans" per guanyar el 26-J

BarcelonaEl consell nacional d'Esquerra Republicana ha aprovat aquest matí presentar-se a les eleccions amb la mateixa llista que el 20-D, encapçalada per Gabriel Rufián i Joan Tardà. Una decisió amb previsió -tot i que tots els partits tenen coll avall que es repetiran els comicis el 26-J, no serà oficial fins dimarts- i que confirma el rebuig dels republicans a formar una llista unitària amb Convergència. La decisió ha estat validada 115 vots. Només un conseller nacional s'hi ha pronunciat en contra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'objectiu d'ERC, com ha deixat clar Tardà, és vèncer el 26-J: "Malgrat tot, si hi ha eleccions hem de sortir a guanyar-les", ha dit. Tardà ha animat les bases perquè, tot i el "sainet" que ha derivat en la repetició d'eleccions, Esquerra aprofiti l'oportunitat.

El diputat ha apel·lat a "l'autoestima dels catalans" per reivindicar que, mentre a Catalunya la llarga negociació va acabar amb un acord d'última hora, a Espanya hi haurà noves eleccions per la "incapacitat" dels partits a entendre's. El full de ruta independentista del Govern serà una de les reivindicacions d'ERC per demanar el vot. El partit començarà aquesta tarda a engreixar la maquinària electoral amb un acte a Gavà que vol ser el tret de sortida de la precampanya.

Tardà ha defensat la tasca dels diputats i senadors d'ERC a Madrid, destacant les coincidències amb Democràcia i Llibertat: "Hi ha hagut coordinació, entesa, i funcionalitat. No tenim res a retreure als companys i companyes de DiL. És evident que havíem de treballar coordinats i ho hem fet". Una bona entesa que no impedeix anar per separat a les eleccions. Tardà ni ha fet referència a la llista unitària durant el seu discurs al consell nacional dels republicans.

L'objectiu d'ERC és assolir la victòria prenent vots a En Comú Podem, la força que va obtenir la primera plaça el 20-D. Tardà ha subratllat que ERC i l'esquerra espanyola han coincidit en la majoria de votacions i ha afegit que els republicans volen "entesa", però els exigeixen "reciprocitat". El diputat ha promès al líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que el Parlament "entomarà el debat" sobre el referèndum d'independència si el Congrés l'aprova, però l'ha advertit que la seva proposta per al futur de Catalunya fracassarà el 26-J perquè la frenaran "el Partit Socialista Obrer Espanyol, el PP i Ciudadanos des de la governació de l'estat espanyol".

Esquerra aprofitarà el nou recurs del Tribunal Constitucional per refermar la idea que la defensa de les polítiques socials passa per la independència. El partit ho ha evidenciat aquesta tarda en un acte a Gavà que ha servit per donar el tret de sortida a la precampanya. El president del partit, Oriol Junqueras, ha promès desobeir el TC quan anul·li la llei antidesnonaments, un tràmit automàtic: "Mai no acceptarem que un tribunal polític i en funció d'uns partits passi per sobre de la voluntat democràtica del nostre poble"

stats