NEGOCIACIÓ DECISIVA
Política 18/11/2015

ERC reuneix d’urgència l’executiva davant el bloqueig

Vol treure’s l’estigma que no actua en el conflicte CDC-CUP

Marc Colomer
3 min
ERC reuneix d’urgència l’executiva davant el bloqueig

Barcelona“No ens podem responsabilitzar del resultat de la negociació amb el context que s’està creant”. L’advertència la llançava dilluns a Convergència un dels negociadors de Junts pel Sí durant la reunió del primer grup del Parlament després que sectors de CDC endurissin els atacs a la CUP per la negativa a investir Artur Mas. Retrets als cupaires que han verbalitzat l’ara ja exconseller Francesc Homs i els consellers Andreu Mas-Colell i Felip Puig, i que inevitablement impacten en la taula de negociació amb la formació d’Antonio Baños. Una atmosfera que genera “preocupació” a Esquerra, que ahir encenia totes les alarmes davant l’enduriment de les crítiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els republicans han optat fins ara pel silenci i la discreció per actuar de frontissa entre dues maneres contraposades d’entendre la política, la dels sectors més durs de CDC i la CUP. Però l’espiral d’hostilitats dels últims dies ha fet que els d’Oriol Junqueras convoquessin d’urgència per avui a la tarda una reunió de l’executiva nacional, segons ha pogut saber l’ARA, amb un únic punt: “Valoració de la situació política actual”.

Els republicans volen treure’s de sobre l’estigma que es miren des de la distància la batalla entre la CUP i CDC -“No hi ha inclòs Mas”, puntualitzen- i reivindicar que, de fet, a aquestes altures, són els únics que busquen l’acord per a la investidura de Mas perquè no embarranqui el mandat del 27-S i la declaració rupturista del Parlament.

“Hi ha gent que pregunta pels silencis i la discreció d’aquests dies. Quan treballes per un acord, xerrar molt no ajuda. Seguim treballant”, explicitava ahir el diputat republicà Pere Aragonès davant les veus que els acusen d’haver-se desentès de la negociació. Les agendes dels dirigents republicans i dels independents de Junts pel Sí així ho evidencien, defensen. De la reunió de grup de Junts pel Sí a Poblet divendres en va sortir un compromís clar, que difereix clarament dels posicionaments públics d’alguns dirigents de CDC: “No ens aixecarem de la taula. Hi ha d’haver acord”.

“Un gran acord no només és necessari, és imprescindible”, advertia ahir al matí en un tuit el líder d’ERC. Es referia, segons fonts republicanes, a la necessitat de tancar un acord més enllà de la investidura per garantir estabilitat parlamentària a un nou govern que hauria de fer front a un escenari de gran complexitat com és el de la desconnexió d’Espanya per fundar un estat independent. En aquest context, els republicans encara veuen marge per a l’acord. De fet, asseguren que Mas, a diferència de determinats sectors del seu partit, també aposta per esgotar tots els ressorts de la negociació, que segueix al minut.

La paradoxa de la CUP

De fet, altres fonts d’ERC coneixedores de les converses alertaven ahir que els sectors de CDC que no veuen vàlida l’aritmètica del 27-S i ja s’han situat en l’escenari electoral busquen una excusa per despenjar-se del procés. I, paradoxalment, l’enrocament de la CUP amb la investidura, alerten des d’ERC, els serveix el pretext ideal. És més, els republicans mantenen intacta l’aposta per fer president Mas, entre altres coses perquè consideren que el president és, ara mateix, l’única via que frena els dirigents convergents que voldrien refredar el procés independentista.

Els negociadors de JxSí creuen que hi ha marge per convèncer la CUP -asseguren que l’esquerra independentista va arribar a oferir rebaixes en el pla de xoc social a canvi de renunciar a Mas- entrant al detall de la proposta de govern coral que van posar sobre la taula en la cimera de Palau dimecres passat i que podia haver acabat amb una abstenció de la CUP a la investidura, una possibilitat estroncada per una filtració als mitjans. “Estem atrapats entre la FAI i la Lliga”, resumia una font republicana.

stats