Política 04/10/2017

Eurodiputats del PP al ple del Parlament Europeu: "Viva el rey!"

Crida de diferents formacions polítiques a l'Eurocambra perquè la UE faci de mediadora

Laia Forès
2 min
El Parlament Europeu celebra una sessió plenària aquest dimecres a Estrasburg.

Brussel·lesLa crispació i l'enfrontament polític pel procés independentista de Catalunya s'han traslladat aquest dimecres a Estrasburg, on el Parlament Europeu celebra una sessió plenària. Durant la sessió del matí, eurodiputats espanyols del PP han carregat contra el referèndum de diumenge i contra el que consideren una "violació" de la Constitució europea i de l'estat de dret.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels moments de més tensió s'ha viscut quan l'eurodiputada de l'Esquerra Unitària Europea Marina Albiol (EUPV) ha criticat durament el discurs d'aquest dimarts del rei Felip VI. "Ahir vam veure una monarquia més rància i perillosa que mai", ha assegurat Albiol. "El PP vol ressuscitar el règim amb 'arriba España', 'visca la Guàrdia Civil', traient el Borbó a passejar i a cops de porra".

Albiol ha encès els ànims dels eurodiputats del PP quan ha desitjat que el procés independentista català "sigui el principi del fi de la monarquia". Entre aplaudiments d'una part dels eurodiputats, des de la bancada dels populars espanyols s'ha sentit un crit de '¡viva el rey!" seguit d'un altre "viva" d'altres membres del partit. Segons fonts parlamentàries, és el basc Carlos Iturgaiz qui ha llançat el crit a favor de Felip VI.

Crida al diàleg i a la mediació de la UE

El debat sobre la situació a Catalunya se celebrarà aquesta tarda, però eurodiputats de diferents formacions han aprofitat el seu torn de paraula durant el debat de matí –dedicat a la cimera europea que s'ha de celebrar aquest mes– per parlar del tema català, que ja ocupa un lloc destacat en l'agenda europea.

La majoria de diputats estrangers que han pres la paraula per parlar de Catalunya ho han fet per demanar diàleg i per exigir la mediació de la UE. El cap de files del grup dels Verds/ALE, Philippe Lamberts, ha dit que hi ha "urgència" per al diàleg polític, i ha reclamat a la UE que s'hi impliqui. "No podem esperar que hi hagi gestos unilaterals que facin més difícil una solució", ha subratllat. "Qui pot entendre el silenci i la inacció de la Comissió Europea i del Consell?", s'ha preguntat Lamberts.

El PP, en contra de la implicació de la UE

El PP, però, ha deixat clar que Mariano Rajoy no acceptarà cap mediació europea. "Espanya no és Iugoslàvia. Som una democràcia madura i estable. No necessitem tuteles ni mediadors", ha dit visiblement enfadat el líder del PP espanyol al Parlament Europeu, Esteban González-Pons.

stats