Política 13/07/2016

Fernández Teixidó deixa la militància de CDC

Anuncia que estripa el carnet després de la creació del nou Partit Demòcrata Català, en un article a La Vanguardia. Se'l situa com un dels ideòlegs d'un nou espai de centre a Catalunya

Núria Orriols
2 min
Antoni Fernández Teixidó quan era diputat de CiU al Parlament

BarcelonaAntoni Fernández Teixidó ja no forma part, definitivament, de Convergència. Si bé el novembre passat va deixar tots els càrrecs del partit d'Artur Mas per la deriva de la negociació amb la CUP, aquest dimecres, un cop creat el nou Partit Demòcrata Català -nítidament independentista- ha anunciat que estripa el carnet. En un article al diari a La Vanguardia,

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'estratègia de CDC ha costat més de 600.000 vots i ha enllestit el partit fundat fa més de 40 anys", sentencia Teixidó sobre la trajectòria dels convergents des de l'inici del procés. També lamenta, alhora, que el procés hagi "empès el centrisme català cap a l'esquerra", un fet que atribueix bàsicament a Convergència. "Ho ha fet irremissiblement", ha dit.

En aquest sentit, acusa CDC d'alimentar Esquerra Republicana a través de la "subordinació de les polítiques centristes a les necessitats estratègiques dels republicans". "Maldo per trobar diferències de grau entre ERC i PDC, a banda de l'aspiració per ocupar un espai central en la política catalana", diu sobre l'eventual 'sorpasso' dels republicans als convergents en unes eleccions catalanes (de fet, ja es va produir en les últimes dues conteses electorals a Espanya).

A més insisteix, que l'ADN del nou PDC no és el que volia Mas, que pretenia bastir, segons Teixidó, un espai de centre més ampli i sobiranista que permetés aglutinar també un gruix de persones a favor del dret a decidir però no necessàriament la independència. "Volia fórmules més ambigües per crear un partit nacional d'ampli espectre. L'aposta per un sobiranisme, diferenciat de l'independentisme, era amb la transversalitat política l'aspiració dels dirigents que han enterrat CDC·, diu a l'article.

Bastir un nou espai de centre

D'aquesta manera, Teixidó classifica el nou PDC a l'esquerra i lamenta que es deixin "orfes" els catalans i catalanes de centre no independentistes, "que són molts", afirma Teixidó. I afegeix: "Escric amb un punt de tristesa perquè copso l'orfandat política a què es veu abocat una part important de l'electorat català. Puc estar equivocat. Penso, però, en els catalans i catalanes de centre que no se senten independentistes, que no s'identifiquen amb les esquerres i no creuen que el republicanisme hagi d'estar al bell mig de les seves preocupacions".

De fet, a l'exdirigent de CDC, tal com va publicar l'ARA, se'l situa en els cercles que exploren bastir un nou espai de centre que doni resposta a una bossa d'electors que consideren que s'han quedat sense oferta política després de la desaparició de CiU i l'esfondrament electoral d'Unió. En aquest nou espai hi és present també l'exdirigent democristià (que encara conserva el carnet de militant del partit de Ramon Espadaler) Roger Montañola, i l'exidiputat de CDC Xavier Cima. Després del congrés de refundació de Convergència, el 'tempo' per a crear aquest nou moviment polític es pot accelerar.

stats