Política 17/07/2016

Forcadell defensa el full de ruta però s'obre a "millores" si hi ha consens parlamentari

La presidenta del Parlament entén la consulta de l'ANC com un "pas més" en el paper "d'interpel·lar" les institucions

Acn
2 min
Forcadell avisa que el RUI no pot ser una còpia del 9-N

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha defensat el full de ruta independentista que emana de les eleccions del 27-S, però ha reconegut, en relació al referèndum unilateral d'independència, que "sempre es pot millorar". De fet, si hi ha consens a la cambra, Forcadell introduiria canvis. "Em vaig presentar per defensar un full de ruta en concret, però si hi ha consens, sempre es pot millorar i canviar. Si s'arriba a un acord i hi ha una majoria parlamentària clara, es canviarà", ha pronosticat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament, la presidenta de la cambra catalana, i expresidenta de l'Assemblea Nacional, considera que la consulta interna és un "pas més" en el rol de l'entitat sobiranista "d'interpel·lar" partits i institucions. Forcadell ha apuntat que amb el resultats a la mà, l'ANC haurà de decidir com parlar-ne amb els diferents actors polítics i intentar "arribar a acords".

En canvi, la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha recordat que el RUI no està previst "per ara" al full de ruta de Junts pel Sí. En una entrevista a 'El Punt Avui' ha dit que es pot "modular" però ha avisat que la unilateralitat "no sempre s'entén a fora" i que el referèndum unilateral té "dificultats d'ordre tècnic".

D'altra banda, Forcadell s'ha mostrat favorable que la mobilització de l'ANC per la Diada sigui "diferent" de la d'altres anys perquè el context polític també és "diferent". Forcadell, que no ha confirmat que hi assisteixi, ha apostat per esperar que es concreti la proposta de l'entitat. "Sempre acaben anant molt bé", ha resolt.

Creu que la qüestió de confiança se superarà

La presidenta del Parlament s'ha mostrat segura que la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà al setembre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "se superarà perquè el context és diferent i estem en una situació excepcional".

Mas apunta que el PDC vol un estat independent a la ONU i a la UE

L'expresident Artur Mas també hi ha dit la seva aquest diumenge des d'un article a 'La Vanguardia'. Ha afirmat que el nou Partit Demòcrata Català vol "arribar a un estat català membre de la Unió Europea i de les Nacions Unides", que situï Catalunya entre les democràcies de més qualitat, pròsperes, amb igualtat d'oportunitats, justícia i cohesió social.

Mas subratlla que el PDC aspira a articular la centralitat política i social de Catalunya, i ha assegurat que neix amb "mentalitat de govern". Segons ell, el PDC vol ser una eina útil, amb parets de vidre, que faciliti el debat, que doni veu als seus associats i que escolti activament la societat, en un context de "debilitat i fragmentació política" com l'actual.

"Per sobre de tot ens captiva el somni de construir un país nou", ha asseverat Mas, que ha considerat que aquest nou estat ha de néixer sobre la base dels bons fonaments que ja té i amb un esperit de justícia, progrés i llibertat.

stats