Política 09/12/2013

Front comú català sense PP i Ciutadans contra la supressió d'organismes de la Generalitat

ERC, ICV i la CUP fan una crida a la desobediència mentre que el PSC reivindica que es reuneixi la comissió bilateral Estat-Generalitat

Sara González
2 min
Joana Ortega, reunida amb els grups parlamentaris per donar resposta a l'informe de Madrid per retallar organismes / MANOLO GARCÍA

BarcelonaUn front comú català per parar els peus a l'informe del govern espanyol que planteja suprimir organismes de la Generalitat per eliminar duplicitats a l'administració. Aquest ha estat el resultat de la reunió que ha mantingut la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, amb els grups parlamentaris. Totes les formacions, tret del PP i Ciutadans, han coincidit en titllar l'informe com un "atac a l'autogovern" que la Generalitat no pot permetre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han explicat els assistents a la reunió, Ortega ha explicat que aquest informe que planteja suprimir organismes com el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, el Centre d'Estudis d'Opinió, l'Institut Cartogràfic o el Meteocat és d'aplicació "voluntària". El diputat i vicesecretari de Coordinació Institucional de CDC, Lluís M. Corominas, ha replicat que si el govern espanyol detecta duplicitats és perquè "l'Estat no ha fet els deures" d'eliminar competències que ostenta. Ortega ha insistit que mantindrà la via del diàleg amb Madrid però ha advertit que caldrà parar atenció en si el govern espanyol planteja la creació de lleis per obligar a suprimir organismes.

CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP s'han mostrat partidaris de forjar un front comú si es dóna aquest escenari. El diputat republicà Sergi Sabrià, el diputat ecosocialista Jaume Bosch i la diputada de la CUP Isabel Vallet, han fet una crida a "la desobediència i el desacatament" si el govern espanyol intenta imposar les supressions. "És un nou atac al país que no es limita a incomplir amb l'Estatut sinó també la Constitució sagrada i inviolable", ha alertat Sabrià. Bosch, per la seva banda, ha demanat que s'estudiï quin impacte pot tenir aquest informe en l'autogovern català i quants treballadors públics haurien de ser acomiadats.

El PSC, per la seva banda, ha tornat a reivindicar que qüestions d'aquest tipus haurien de tractar-se a la comissió bilateral Estat-Generalitat, que no es reuneix des del 2011. "El PP diu que ho fa amb la voluntat de racionalitzar, però en realitat s'està racionant els serveis públics que reben els ciutadans en plena crisi econòmica", ha lamentat la diputada i alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlon.

PP i Ciutadans tornen, doncs, a fer tàndem defensant que sí cal suprimir organismes com els que planteja l'informe del govern de Rajoy. "Busquem com millorar el sistema públic i fer-ho amb el menor cost possible i ens trobem amb l'immobilisme del Govern", ha lamentat el diputat del PP Pere Calbó, qui ha afegit que el Govern vol un diàleg però "sense renunciar a res".

stats